Obavijest maslinarima

Na području cijele Dubrovačko-neretvanske županije protekli tjedan je zabilježen let odraslih jedinki 1. generacije maslinine muhe (Bactrocera oleae) od niskog (otok Korčula, dolina Neretve, Dubrovačko primorje) do srednjeg intenziteta (Pelješac, Konavle). Visoke dnevne temperature ne pogoduju razmnožavanju štetnika, međutim na terenima gdje se zadržava vlaga u nizinama i gdje se ulov kreće u srednjem intenzitetu 45-60 jedinki tjedno po lovci uputno je krenuti s metodom zatrovanih mamaca. Mamci se pripremaju na način da se u 10 l vode doda 60 ml hidroliziranog proteina (Buminal) uz dodatak insekticida dozvoljenog za suzbijanje maslinine muhe. Tretira se jedna slabo rodna ili nerodna grana uz utrošak oko 2 dcl škropiva ili se pripremljeni mamac puni u prikladne lovke (boce s otvorima). Tretiranje treba ponavljati svakih 10-12 dana te nadopunjavati ili mijenjati prema potrebi (u slučaju oborina i češće). Ova metoda daje zadovoljavajuće rezultata ako se primjeni na širem području uz obuhvaćanje minimalno 100 maslina.

Najavljene oborine i pad temperature kroz naredni tjedan povoljno će djelovati na razvoj štetnika te upućujemo maslinare na daljnje praćenje naših preporuka .

Pripravke primijeniti sukladno uputama na etiketi sredstva za zaštitu bilja, Upozoravamo proizvođače da prilikom izbora pripravaka za zaštitu koriste sredstva koja su registrirana u RH. Podatci o registriranim sredstvima za zaštitu bilja dostupni su putem web tražilice na adresi: http://fis.mps.hr/trazilicaszb/

Ivana Tomac Talajić dipl. ing. agr.

e-mail: Ivana.Tomac.Talajic@mps.hr

Pripremi za ispis