Obavijest vinogradarima!

Vrijeme je za suzbijanje L3 stadija američkog cvrčka (Scaphoideus titanus Ball), sukladno Naredbi o poduzimanju mjera za sprječavanje širenja i suzbijanje zlatne žutice vinove loze (NN 48/2018). Ličinke prolaze kroz pet razvojnih stadija, a infektivan je treći stadij koji prenosi zlatnu žuticu vinove loze.

U borbi protiv američkog cvrčka mogu se koristiti registrirani insekticidi u RH; RELDAN 22 EC, DECIS 2,5 EC, AVAUNT EC, SUMIALFA 5 FL, NURELLE D, CHROMOREL-D, CYTHRIN MAX, ABANTO, KRISANT EC, te PIRETRO NATURA.

Savjetujem da vinogradari prate pojavu američkog cvrčka postavljenjem žutih ljepljivih ploča u nasade.

VAŽNO !!!!!

Obilaskom pčelinjaka utvrđen je veliki pomor pčela. Pretpostavka je da se radi o primjeni insekticida u većim dozama no što je preporučeno, i to u vrijeme kada pčele LETE. Trebalo bi tretirati u večernjim satima kada pčele NE LETE, te prije tretiranja insekticidom, pokositi cvatući pokrov u višegodišnjim nasadima.

Nakon što odlučite primijeniti insekticid koji je opasan za pčele, potrebno je o tome obavijestiti najbližu udrugu pčelara !!!!!

PRIDRŽAVATI SE DOZA KOJE SU PREPORUČENE !!!!!

Preporučene pripravke koristiti sukladno uputama proizvođača ili prema Fitosanitarnom informacijskom sustavu (http://fis.mps.hr/trazilicaszb/) !!

Tretiranje obaviti u vrijeme kada pčele ne lete !!

Nakon tretiranja ispuniti evidencijsku listu o korištenju sredstava za zaštitu bilja, a praznu ambalažu propisno zbrinuti !!

Marko Borić, mag.ing.agr.,
e-mail: marko.boric©mps.hr

Pripremi za ispis