PRVI CAMEMBERT SIRANE JURKAS

Prošli tjedan je sazrio i prodan prvi Camembert u obiteljskoj sirani Jurkas iz Harmice u Općini Brdovec, Zagrebačka županija.

Za male sirare i nas stručnjake koji s njima radimo značajan je to događaj koji dokazuje da je želja za novim znanjima i izazovima veliki pokretač i daje iznimne rezultate koji čine razliku.

Gospođa Katarina Jurkas je u siječnju 2019. godine sudjelovala na tečaju sirarstva u francuskoj gdje smo učili raditi nekoliko vrsta sireva s plemenitim plijesnima.

Proizvodnja

Proizvodnja mlijeka u sirani Jurkas započela je prije desetak godina kada su preuredili postojeće tovilište junadi u staju za muzne krave te uvezli prvih 35 bređih junica simentalske pasmine iz kojih je nastalo današnje stado od 76 muznih krava s pomlatkom svih kategorija od teladi do junica (ukupno 149 grla). Hranu za životinje proizvode na 140 ha zemljišta.

1Obitelj Jurkas na svojoj farmi muznih krava u Harmici

 Dnevno se na ovoj farmi proizvodi oko 1400 litara mlijeka, od čega se dio prodaje kao svježe sirovo mlijeko na kućnom pragu i na mljekomatu u Zagrebu, a dio se na zahtjev kupaca pasterizira, puni u flaše i prodaje kao pasterizirano mlijeko.

Oko 800 do 1.000 litara mlijeka se dnevno prerađuje u razne mliječne proizvode u vlastitoj, moderno opremljenoj mini sirani. Proizvode različite vrste mliječnih proizvoda  kao što su čokoladno mlijeko, probiotički jogurti, jogurti obični i s raznim voćnim dodacima, maslac, meki sir škripavac, mekani sir Harmičan,  Basu, kuhane sireve obične, dimljene i s raznim dodacima, polutvrde sireve, slatko vrhnje,  kiselo vrhnje i svježi sir. Njihov svježi sir  se proizvodi u skladu s pravilima proizvodnje robne marke „Zagrebački friški kravlji sir ZG  Sirek“ u čiju proizvodnju su se uključili 2017. godine. Od polutvrdih sireva osim Zmajčeka i Kalimera započeli su i proizvodnju novog tipa polutvrdog sira koji je osmišljen kao proizvod zaprešićkog područja pod nazivom  Banski sir.  Također proizvode i polutvrde sireve elastičnog tijesta Goudu i Edamac. Jedan dio sireva čak premazuju pravim pčelinjim voskom.

Camembert

Najnoviji sir kojeg smo prošlog tjedna kušali i ocijenili, odredili mu način pakiranja i rok trajanja krenuo je u prodaju. To je Camembert – meki sir s bijelom plemenitom plijesni na površini. Za njegovu proizvodnju je vrlo važna topla, vlažna predzrionica  (Hastener) u kojoj kroz nekoliko dana na površini sira narastu bijele plijesni roda Penicillium, a koje su dodane u mlijeko za sirenje. Nakon toga sirevi idu na zrenje na niže temperature desetak dana pa se zamataju ili u strech foliju ili u bijeli papir obložen  folijom s jedne strane i ostavljaju u hladnjaču nekoliko dana pa do više tjedana odnosno dok se ne prodaju. Sve te uvjete je osigurala gospođa Katarina Jurkas i proizvela svoj prvi Camembert.


Camembert na zrenju u sirani Jurkas

Prodaja

Svoje proizvode prodaju doma te na tržnici Špansko u Zagrebu na  mljekomatu i siromatu. Dio proizvoda dostavljaju i u nekoliko restorana i malih dućana u Zagrebu. Također su uključeni i u provedbu školske sheme te svoje mlijeko dostavljaju u susjedno selo Šenkovec u osnovnu školu. Osim toga aktivni su i reklamiraju se i na društvenim mrežama.

Slijedeći izazov nam je za ovo ljeto proizvodnja smrznutog jogurta (frozen yogurt), a u budućnosti i mliječnog sladoleda s voćnim okusima.

I na kraju treba spomenuti da je njihova farma od samog početka bila uključena i u genomsku selekciju te je već sada davne 2014. godine dala Wausa, prvog bika tada korištenog i u Austrijskom uzgoju za UO.

Anđelka Pejaković, dipl. ing. agr.
viši stručni savjetnik