Obavijest vinogradarima

Na području Dubrovačko-neretvanske županije i dalje se nastavljaju uvjeti pogodni za razvoj i infekciju  uzročnicima plamenjače (Plasmopara viticola),  pepelnice (Erysiphe necator ) te sive plijesni (Botrytis cinerea) na vinovoj lozi. Preporučamo provoditi mjere zaštite od navedenih uzročnika s razmacima između tretiranja od 8-10 dana, a u slučaju da je palo više od 20 mm oborina ponoviti tretiranje .

Za zaštitu od uzročnika plamenjače koristiti jedan od pripravaka: Curzate F, Galben F, Forum star, Pergado F, Fantic F, Folpan gold, Mikal Premium F, Ridomi Gold MZ Pepite, Ampexio, Mildicut 25 SC, Equasion Pro, Electis WG, Vincare, i dr. Pripravci koji u sebi sadrže aktivnu tvar folpet postrano djeluju na uzročnika sive plijesni.

U vinogradima gdje je ima simptoma infekcijom  plamenjače (žuta uljna pjega na licu lista ) preporučujemo za slijedeće tretiranje jedan  pripravaka kurativnog djelovanja: Forum Star, Acrobat MZ WG, Sphinx extra 685 WDG.

Za zaštitu od uzročnika pepelnice može se koristiti jedan od pripravaka: Dynali, Nativo WG, Postalon SC, Mystic EC, Vivando, Talendo, Stroby DF, Folicur 250 EC, Falcon EC 460,  Indar 5 EW, Crystal, Karathane Gold 350 EC, Domark 40 ME i sl.

Na sortama i položajima osjetljivim na napad sive plijesni uputno je za zaštitu uključiti jedan od pripravaka:  Teldor SC 500, Switch 62,5 WG, Chorus 75 WG, Pyrus 400 SC, Scala,  i drugi.

Na pojedinim lokalitetima bilježi se pojačana aktivnost pepeljastog grožđanog moljca (Lobesia botrana) .Vinogradari se upućuju na pregled  i po potrebi primijeniti jedan od pripravaka  Runner 240 SC, Mimic, Insegar 25 WP, Reldan 22 EC, Coragen SC,  Affirm, Chromorel D, Laser KS, Avaunt 15 SC.

Sredstva za zaštitu bilja primijeniti prema priloženoj uputi  ili etiketi sukladno registraciji.

Podaci o registracijama i dozvolama  sredstva za zaštitu bilja nalaze se u Fitosanitarnom informacijskom sustavu Ministarstva poljoprivrede na adresi: https://fis.mps.hr/trazilicaszb/

Ivana Tomac Talajić  dipl. ing. agr.

E-mail:Ivana.Tomac.Talajic@mps.hr

Pripremi za ispis