Obavijest proizvođačima mandarina

Obilaskom nasada uočena je zaraza populacijom lisnih uši iznad gospodarskog praga štetnosti.

Za suzbijanje dozvolu imaju pripravci na osnovi:

klorpififosa: Nufos, Reldan 22 EC

deltametrina: Decis 2,5 EC, Decis 100 EC, Scatto, Rotor Super

dimetoata: Rogor 40, Perfekthion, Chromogor, Calinogor- karenca 120 dana

spirotreramata: Movento

oksamila: Vydate 10 L (putem navodnjavanja)

Za proizvođače u ekološkom sustavu proizvodnje registrirani su pripravci na osnovi piretrina: Piretronatura i biljke neem: NEEMAZAL® TS.

Za zaštitu od gljivičnih oboljenja antraknoze (Colletotrichum gleosporioides) i vršne truleži plodova (Alternaria citri) može se koristiti pripravak na osnovi mankozeba: Dithane DG Neotec.

U pojedinim nasadima uočena je zaraza lovorovom štitastom uši, sivom štitastom uši agruma i narančinim crvcem. Za suzbijanje registrirani su pripravci: Movento, Pyxal, Brai, Proximo, Reldan 22 ECi uz dodatak okvašivača.

Štitaste uši moguće je suzbijati i pripravcima na osnovi mineralnog ulja ili parafinskog ulja, trgovačkog naziva: Mineralno svijetlo ulje, Bijelo ulje, Ovipron Top, Promanal neu , Ovitex u koncentraciji 2%, a najbolji učinak se postiže kad se tretiranje ponovi 3 puta u razmacima od deset dana. Navedeni pripravci dozvoljeni su u ekološkom sustavu proizvodnje agruma.

Kod  primjene preporučenih sredstava za zaštitu bilja slijedite upute na etiketi sredstva za zaštitu bilja. Podatci o registriranim sredstvima za zaštitu bilja dostupni su putem web tražilice na  adresi: http://fis.mps.hr/trazilicaszb/

Upozoravamo na obvezu popunjavanja evidencije primijenjenih sredstava za zaštitu bilja, kao i na pravilno zbrinjavanje prazne ambalaže nakon uporabe.

Podsjećamo proizvođače da je izašao 1. Pravilnik o provedbi programa potpore za proizvođače mandarina za 2019. godinu

https://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/2019_06_57_1081.html

Prijava za potpore ide preko AGRONETA, a rok je 08.07.2019.

Korisnici potpore obvezni su tijekom provedbe Programa pridržavati se mjera propisanih:

– Naredbom o poduzimanju mjera za sprječavanje širenja i suzbijanje Sredozemne voćne muhe – Ceratitis capitata (Wiedemann) (»Narodne novine«, broj 73/18) i

– Akcijskim planom o poduzimanju mjera za sprječavanje širenja i suzbijanje Sredozemne voćne muhe – Ceratitis capitata (Wiedemann) u dolini rijeke Neretve za razdoblje od 2018. do 2021. godine.

Ivana Tomac Talajić dipl. ing.

E-mail: Ivana.Tomac:Talajic@mps.hr

Pripremi za ispis