Učionica u polju

U ponedjeljak, 10. lipnja 2019. godine održana je tradicionalna učionica u polju za sve zainteresirane poljoprivredne proizvođače ozimih žitarica i uljane repice s područja Međimurske županije u Svetom Martinu na Muri i Murskom Središću.

U organizaciji Ministarstva poljoprivrede-Uprava za stručnu podršku razvoju poljoprivrede i ribarstva ovakve radionice organiziraju se više od desetak godina zbog zainteresiranosti poljoprivrednih proizvođača učenju primjene novih tehnologija i pregledu potencijala novog sortimenta na tržištu.

Usprkos visokim temperaturama na parcelama obiteljskih poljoprivrednih gospodarstva Zvonimira Babića i Alena Šopara okupilo se sedamdesetak poljoprivrednih proizvođača s područja Međimurja. Nakon pregleda posijanih sorata i hibrida komentirana je vegetacijska sezona uzgoja ozimih žitarica i uljane repice koja nije bila naklonjena proizvođačima ovih kultura. Mada je primijenjena visoka agrotehnika većina sorti i hibrida uljane repice i ječma su polegli. Razlog ovakvog stanja usjeva je raspored oborina na ovom području. Od ukupno 349,6 mm/m² oborina u razdoblju početak siječnja – kraja svibnja, tijekom mjeseca svibnja zabilježeno je 184,4 mm/m² uz vjetrovito i hladno vrijeme. Tijekom vegetacijske sezone uzgoja uljane repice poljoprivredni proizvođači imali su poteškoća pri suzbijanju jesenskih i proljetnih štetnika. Stoga je provedba adekvatnog i pravovremenog tretmana bila od velike važnosti. Na proizvodnom pokusu pšenice predstavljen je sortiment od 42 sorte pšenice, uz ciljanu gnojidba za planirani prinos od 8 t/ha, a sukladno rezultatima analize tla. U fazi cvatnje primijenjen je  UAN-a N 30, a zaštita usjeva od štetočinja obavljena je pravodobno, uz uvažavanje vremenskih prilika i stanja usjeva.

Ovim putem zahvaljujem na suradnji svim zainteresiranim tvrtkama iz agrobiznisa  (BASF, Timac Agro, Petrokemija Kutina, Poljoprivredni institut Osijek, Bc Institut, RWA Hrvatska, Syngenta, KWS, Mauthner, Pioneer, Axereal i Agromais), a svakako najveće zahvale zaslužuju cijele obitelji Šopar iz Murskog Središća i Babić iz Svetog Martina na Muri bez čijeg truda i želje za stalnim učenjem provođenje demonstracijskih pokusa ne bi bilo moguće.

Suzana Pajić, dipl. ing. agr.