Obavijest vinogradarima

Od posljednje preporuke za zaštitu vinove loze proteklo je 10 dana. U tom periodu ostvareni su uvjeti za 2 primarne infekcije plamenjačom vinove loze. U vinogradima koji su bili lošije zaštićeni nalazimo prve pjege sa sporulacijom ( bijela prevlaka s donje strane pjega). Također raste opasnost od infekcije pepelnicom vinove loze te će u narednom periodu vrućeg i sparnog vremena razmake tretiranja trebati prilagoditi zaštiti od pepelnice.

Pojedine sorte vinove loze ulaze u cvatnju te je stoga potrebno prije cvatnje provesti kvalitetnu zaštitu od infekcije plamenjačom vinove loze ( Plasmopara viticola) Mogu se koristiti npr. Acrobat MZ, Forum Star, Galben F, Fantic F, Galben-M, Fantic M,  Ridomil Gold MZ Pepite, Manoxanil WP, Mildicut SC, Mikal Flash, Mikal Premium F, Verita, Profiler, Azimut, Alfil WG, Fylal Double, Magma Triple, Momentum trio i dr.

Pripravcima Acrobat MZ i Forum Star dajemo mprednostu slučaju pojave uljanih pjega.

Za zaštitu od pepelnice (Erysiphe necator) mogu se koristiti fungicidi kao što su Luna expirience, Dynali, Nativo WG, Postalon SC, Mystic EC, Vivando, Talendo, Stroby DF, Folicur 250 EC, Indar 5 EW, Domark 40 ME, Collis SC, Crystal KS, i sl.

Od velike je važnosti, osobito pri suzbijanju pepelnice, da se isti pripravci ne koriste više od 2  puta tijekom sezone!

Suzbijanje grozdovih moljaca nije potrebno, osim ako vizualnim pregledom uočite više od 15 gusjenica. U tom slučaju mogu se primijeniti insekticidi registrirani za tu namjenu ( Nurelle DChromorel DReldan 22 ECLaser KSAvaunt 15 SC, Coragen SC,  Affirm), ali samo ako vinova loza još nije u cvatu.

Ličinke američkog cvrčka nalaze se u razvojnoj fazi L1 i L2 . Suzbijanje se provodi kada dostignu fazu L3. O optimalnom momentu suzbijanja američkog cvrčka biti ćete na vrijeme obaviješteni.

Pripravke koristite isključivo sukladno uputstvima i propisanim ograničenjima dobivenim uz sredstvo i sukladno Fitosanitarnom informacijskom sustavu ( FIS).

Podaci o registriranim sredstvima za zaštitu bilja dostupni su putem web tražilice na sljedećoj web adresi: http://fis.mps.hr/trazilicaszb/.

Voditi evidenciju o korištenju sredstava za zaštitu bilja.Praznu ambalažu od sredstava za zaštitu bilja potrebno je zbrinuti na zakonom propisani način- možete je predati u C.I.A.K. d.o.o. ( Gubaševo  47 c) svakog prvog ponedjeljka u mjesecu.

                                                                            Sanja Gregurić, dipl.ing.agr.
E-mail: Sanja.Greguric@mps.hr

Pripremi za ispis