Treći Ruralni parlament

Na Trećem Ruralnom parlamentu, održanom od 20. do 23. svibnja u Vodicama i Tisnom, u organizaciji Ministarstva poljoprivrede i Mreže za ruralni razvoj, u Betini je održana terenska radionica pod naslovom „ Resursi lokalne ribarske zajednice“. Radionicu je vodio Ante Sladoljev iz LAGUR-a GALEB. Gđa. Milena Ramov, stručna voditeljica Parka prirode Telašćica je otvorila radionicu prezentacijom na temu „Uključivanje lokalne zajednice u upravljanje zaštićenim područjem u svrhu zaštite morskih resursa“, te je predstavila problematiku ribolova u zaštićenima područjima, suradnju s ribarima s ciljem očuvanja morskih resursa, projekt FishMPABlue2 – testiranje alata za upravljanje ribolovom u suradnji sa lokalnom zajednicom, problematiku ilegalnog ribolova te razvoj pesca – tourisma. Gđa. Valentina Andrić iz Ministarstva poljoprivrede je održala prezentaciju na temu „Udruživanje u ribarstvu i akvakulturi“ te se fokusirala na organizacije proizvođača – koji su razlozi za udruživanje, ciljevi, potpore, kakva je pravna osnova i koji su uvjeti za priznavanje OP. Nastavno na prezentaciju o udruživanju predstavnik organizacije proizvođača „O3OP“ Alen Lovrinov, kao jednog od primjera dobre prakse ne samo u Hrvatskoj nego u Europi, je prisutnima objasnio genezu razvoja njihove organizacije proizvođača i razloge uspješnosti, kao i kratkoročne i dugoročne planove.

Nakon prezentacija je uslijedila rasprava u kojoj su sudjelovali svi prisutni te su doneseni sljedeći zaključci:

Udruživanje

– uzimajući primjer Šibensko – kninske županije koja ima cca 300 profesionalnih ribara, a samo dvije ribarske zadruge u koje su uključena svega 20 ribara postoji veliki potencijal za udruživanjem ribara u organizacije (ribarske zadruge, organizacije proizvođača) koje kao takve donose brojne prednosti sukladno Zajedničkoj ribarstvenoj politici, te prednosti pri izlasku na tržište i sudjelovanje u donošenju propisa koji se odnose na regulaciju ribolova.

– da bi se potencijal ostvario potrebno je kontinuirano raditi na promociji i edukaciji ribara i pružanju stručne pomoći u pripremi potrebne dokumentacije.

– svi prisutni iz ribarskog sektora su se složili sa prednostima udruživanja i prepoznali su ih, ali su također ukazali i na administrativne i druge prepreke koje je potrebno pojednostaviti.

– održivo ribarstvo ima smisla, jer manji, ali kvalitetniji ulov znači veću zaradu, a uz manji napor. Izdvojio bih rečenicu predstavnika OP „Omega 3“ :“Ne možete imati vrhunski proizvod ako puno lovite“

– kako je ribarska zadruga „Bluefin“ pokazala interes za priznavanjem ribarske zadruge kao organizacije proizvođača, a zadovoljava sve uvjete, te se i bavi održivim ribarstvom (jer tuna od ove godine zahvaljujući regulaciji lova više nije ugrožena vrsta) iskazala je potrebu za dodatnom edukacijom svojih članova –  ribara ICCAT tunolovaca, što su predstavnici Ministarstva poljoprivrede, te će se isto uskoro i realizirati. Ovo je još jedan dokaz da je potrebno aktivno educirati i promovirati ribare kako bi saznali koje im to sve prednosti donose udruživanja.

Upravljanje i zaštita morskih resursa

podržati i poticati ovlaštene osobe koje na temelju Zakona o morskom ribarstvu( NN) 14/19 rješenjem Ministra mogu obavljati inspekcije na terenu kako bi kontrola bila što obuhvatnija i kako bi se zaštitili morski resursi od ilegalnog ribolova.

– potrebno je poticati ribare da se samoinicijativno udruže lokalno i krenu samostalno u zaštitu lokalnih resursa, međusobnim dogovorom i regulacijom lova, te da sudjeluju u propisima koji reguliraju ribolov, s naglaskom na zaštićena područja.

Radna snaga

– Kao i u ostalim sektorima i ribarski trpi probleme zbog nedostatka radne snage. Stoga je potrebno aktivno promovirati zanimanje ribara i promovirati sve njegove prednosti kao što su cjelogodišnja primanja i primanja iznad prosjeka u Hrvatskoj prvenstveno mladima.

Primjer dobre prakse

suradnja Parka prirode Telaščica i lokalnih ribara u zaštiti lokalnih resursa kroz projekt FishMPABlue 2 u kojem sudjeluje i WWF, je potrebno promovirati kao primjer dobre prakse i u ostalim zaštićenim područjima, ali isto tako i u ostalim ribolovnim područjima kako bi se sačuvali morski resursi.

Pesca tourism

postoji sve veće zanimanje ribara za diverzifikacijom djelatnosti kako bi povećali svoje prihode, te time ujedno i smanjili ribolovni napor.

– budući da ova djelatnost obuhvaća različita tijela državne uprave (Ministarstva turizma, pomorstva i poljoprivrede), potrebno je ujednačiti provođenje propisa između njih.

 

                                                                            Valentina Andrić, mag. ing. morskog ribarstva
načelnica Odjela za ribarstvo