Obavijest proizvođačima salate!

Narednih dana prognostičari najavljuju oborine. Preporuka je uzgajivačima salate na otvorenom da izvrše preventivnu zaštitu protiv plamenjače, bijele truleži i sive plijesni. Biljke mogu biti napadnute u svim fazama razvoja. Simptomi bijele truleži su truljenje biljke i gusti bijeli micelij na korjenovom vratu u kojem nastaju crni sklerociji, a simptomi sive plijesni su truljenje donjih listova i korjenovog vrata. Zaraženi dijelovi su prekriveni sivom nakupinom micelija. Preventivna zaštita protiv navedenih bolesti ograničenje navodnjavanja i sprječavanje zadržavanja vode u tlu,  odstranjivanje bolesnih biljaka, sadnja biljaka na foliju i gredice, plodored. Kemijska zaštita fungicidima koji su registrirani;

  • siva plijesan: SWITCH 62,5 WG, TELDOR SC 500,SIGNUM, PYRUS 400 SC, SCALA
  • bijela trulež : SWITCH 62,5 WG, TELDOR SC 500, SIGNUM
  • plamenjača: ORTIVA,PERGADO MZ, RIDOMIL GOLD MZ PEPITE, RIDOMIL GOLD R, CYCLO R LIQUIDO,REVUS, INFINITO, ACROBAT MZ WG, ORVEGO, POLYRAM DF, NEORAM WG, AVI WG.
  • smeđa pjegavost : DIFCOR, SCORE 250 EC, NEORAM WG

Porastom temperatura javljaju se i štetnici. U slučaju pojave na usjevu primijeniti neki od insekticida dozvoljenih na salati na otvorenom;

CALYPSO SC 480,FASTAC 10 EC,KRAFT 18 EC,LASER,AFFIRM,AMPLIGO,PIRIMOR 50 WG,RUNNER 240 SC,VERTIMEC 018 EC,MOVENTO,APACHE,ABANTO, KRISANT EC,PIRETRO NATURA.

Sve dozvoljene pripravke, zajedno sa uputama, registracijama i dozvolama mogu se pronaći na linku http://fis.mps.hr .Važno je voditi računa o karenci primijenjenog sredstva, sve korištene pripravke upisivati u evidenciju sredstava za zaštitu bilja. Pridržavati se uputa na etiketi primijenjenog sredstva!

Ana-Marija Čajkulić, dipl.ing.agr.,
e-mail: Ana.Marija.Cajkulic@mps.hr