Obavijest poljoprivrednim proizvođačima stočnog graška

Pregledom usjeva stočnog graška koji se nalazi u fenofazi kraja cvatnje i početka formiranja mahuna, uočena je na cvjetovima jaka pojava graškovog žiška ( Bruchus pisorum).Ovaj štetnik odlaže jaja na mlade mahune , a ličinka se ubušuje u zrno. Napadnuta zrna nisu pogodna za ishranu niti za sjetvu jer ličinka oštećuje klicu.

Kontrolu treba obavljati u cvatnji, a tretiranje poslije cvatnje. Odlaganje jaja kod ovog štetnika je razvučeno ( traje do 2 tjedna)  pa je potrebno ponoviti zaštitu i nakon 10-tak dana.

Dozvolu za tretiranje imaju slijedeći insekticidi: Sumialfa 5 FL ,Karate zeon.

Na grašku osim žiška osobito konzumnog imamo pojavu lisnih ušju( Aphididae), tripsa (Thrips spp.) , graškovog savijača(Cydia nigricana) za suzbijanje ovih štetnika dozvolu imaju:

Decis 100,Decis 2,5 EC,Cyclone, Rotor super, Fastac 10 EC  idr.

Od bolesti za sada je primijećena peonospora ( Peronospora pisi) na listovima sa donje strane siva prevlaka, kasnije se mogu javiti hrđe ( Uromices pisi,  i pepelnica ( Erysiphe pisi).

Tretiranja protiv bolesti se obično ne provode , a za suzbijanje ovih bolesti registriran je pripravak Ortiva.

Preporučena sredstva za zaštitu bilja primijenite sukladno uputi proizvođača i dozvolama prema Fitosanitarnom  informacijskom sustavu. Ambalažu SZB zbrinuti na propisani način te voditi evidencijsku listu o uporabi sredstava za zaštitu bilja i to prema : Pravilniku  o uspostavi akcijskog okvira za postizanje održive uporabe pesticida-NN 142/12 i Zakonu o održivoj uporabi pesticida-NN 14/14.

                                                                               Jadranka Berić  dipl .ing. zaštite bilja
E-mail: Jadranka.Beric@mps.hr

 

Pripremi za ispis