Obavijest vinogradarima

Vinogradi zaštićeni prema preporuci od 23.05.2019.  bili su zaštićeni od infekcija plamenjačom vinove loze ( Plasmopara viticola) koje su ostvarene 27. i 29. svibnja 2019. godine. Ipak, kiša koja je gotovo neprestano padala u protekla 3 dana značajno je umanjila efekt zaštite biljnih organa . Budući da se od ponedjeljka ponovno predviđa kiša, tijekom idućih nekoliko dana bez kiše potrebno je provesti zaštitu biljnih organa od infekcije plamenjačom vinove loze ( Plasmopara viticola) i pepelnicom vinove loze ( Erysiphe necator).

Za zaštitu od plamenjače može se koristiti npr. Galben F, Ridomil Gold MZ Pepite, Fantic M, Mikal flash, Mikal premium F,Verita, Profiler, Azimut, Alfil WG, Fylal double, Magma triple, Momentum trio i dr. ( sukladno FIS bazi). Poželjno je i potrebno tijekom sezone primjenjivati pripravke na bazi različitih aktivnih tvari.

Za suzbijanje pepelnice mogu se koristiti npr. Crystal, Nativo WG, Domark ME, Mystic EC, Dynali EC, Foliar, Collis SC, Postalon SC, Luna Expirience i sl.

Suzbijanje grozdovih moljaca nije potrebno provoditi. O potrebi suzbijanja gusjenica grozdovih moljaca bit ćete na vrijeme obaviješteni.

Preporučena sredstva za zaštitu bilja primijenite sukladno uputi proizvođača i dozvolama prema Fitosanitarnom informacijskom sustavu. Ambalažu SZB zbrinuti na propisani način te voditi evidencijsku listu o uporabi sredstava za zaštitu bilja i to prema: Pravilniku o uspostavi akcijskog okvira za postizanje održive uporabe pesticida-NN 142/12 i Zakonu o održivoj uporabi pesticida-NN.

                                                                                                Sanja Gregurić, dipl.ing.agr
E-mail: sanja.greguric@mps.hr

Pripremi za ispis