Obavijest poljoprivrednim proizvođačima jabuke i kruške

Zaštitu protiv krastavosti  jabuke ( Venturia inequalis) potrebno je provesti čim to dozvole vremenske prilike jer je u posljednjih 5 dana palo ovisno o lokalitetu između 30 i 50 litara kiše, a u tom periodu su vladali uvrijeti za jake infekcije, zaštitu treba provesti :kombinacijom fungicida preventivnog i sistemičnog djelovanja ( oni su registrirani i za suzbijanje pepelnice jabuke).

Fungicidi sistemičnog djelovanja

Febukonazol: Indar 5 EW

Difenkonazol: Score 250 EC, Difcor, Argo EC, Difenzone

Pirimetanil: Pyrus 400 SC, Scala SC

Fungicidi preventivnog djelovanja:

Kaptan: Captan80 WG, Captan WP 50, Merpan 80 WDG, Kastor, Kapetan80 WG, Scab 80 WG, Caption 80 WG

Ditianon: Delan 700 WDG, Delan Pro, Faban

Metiram:Polyram DF

Zbog velikih količina oborina i ispodprosječnih temperatura ,let leptira jabučnog savijača (Cydia pomonella) stagnira , kao i pojava ostalih štetnika ( crvenog voćnog pauka, minera okruglih mina, lisnih ušiju), no porastom temperature pojava ovih štetnika može preći kritične brojeve, tako da je potrebno i daljnje praćenje.

Preporučena sredstva za zaštitu bilja primijenite sukladno uputi proizvođača i dozvolama prema Fitosanitarnom  informacijskom sustavu. Ambalažu SZB zbrinuti na propisani način te voditi evidencijsku listu o uporabi sredstava za zaštitu bilja i to prema : Pravilniku  o uspostavi akcijskog okvira za postizanje održive uporabe pesticida-NN 142/12 i Zakonu o održivoj uporabi pesticida-NN 14/14.

                                                                               Jadranka Berić  dipl .ing. zaštite bilja
E-mail: Jadranka.Beric@mps.hr

Pripremi za ispis