Obavijest proizvođačima trešnje i višnje!

Obratiti pozornost na pojavu trešnjine muhe na postavljenim žutim pločama u nasadima  trešnje i višnje koje su u fazi promjene boje ploda!

Trešnjina muha  (Rhagoletis cerasi) uzrokuje crvljivost plodova višnje i trešnje.

Prag štetnosti za kasne sorte (kojima nanosi veće štete) iznosi 0,25 muha po ploči dnevno, dok za rane sorte iznosi 2-10 muha po ploči dnevno. Muha odlaže jaja na plodove višnje i trešnje za sunčanog vremena, a preferira plodove u fazi promjene boje pa se zaštitu od trešnjine muhe provodi se u fazi promjene boje plodova jednim od insekticida dozvoljenim za tu namjenu.

Na višnji i trešnji  dozvoljeni su:

  • Mospilan 20 SG ,
  • Mospilan 20 SP,
  • Imidan 50 WG kojima karenca iznosi 14 dana.

 

Također su dozvoljeni insekticidi iz skupine piretroida na osnovi deltametrina :

  • Decis 100 EC,
  • Rotor Super,
  • Scatto , s karencom 7 dana.

Tretirati samo kasne sorte višnje i trešnje i obavezno poštivati propisane karence!

Prije upotrebe sredstva za zaštitu bilja obavezno pročitati uputstvo za upotrebu te sredstvo primijeniti u skladu s uputom. Pridržavati se svih propisanih mjera za zaštitu pčela!

U ekološkoj proizvodnji štete se mogu umanjiti postavljanjem 3-5 žutih ploča sa atraktantom po stablu ili 5-10 žutih ljepljivih ploča s atraktantom kod većeg volumena krošnje.

Također, savjetujemo postaviti hranidbene lovke za octenu mušicu ploda (Drosophila suzukii) koja predstavlja sve veći problem u nasadima trešnje i višnje u vrijeme zriobe plodova, s obzirom da u Hrvatskoj nema dozvoljenih insekticida za tretiranje na trešnji i višnji.

Za jedan hektar potrebno je postaviti 80 -100 trapova.  Lovke se mogu izraditi od većih plastičnih čaša sa poklopcem ili boca koje su prozirne ili crvene boje na kojima se izbuše rupice,a kao atraktant se stavlja jabučni ocat i par kapi deterdženta.  Unutar posude se može staviti i manja žuta ljepljiva ploča.

Preporučena sredstva za zaštitu bilja primijenite sukladno uputi proizvođača i u skladu s Fitosanitarnim informacijskim sustavom http://fis.mps.hr./trazilicaszb/. Primjenu sredstava za zaštitu bilja mogu obavljati samo osobe s položenim ispitom o sigurnom rukovanju i pravilnoj primjeni pesticida!

Nakon svake primjene sredstva za zaštitu bilja nužno je da se popuni evidencija o uporabi sredstava za zaštitu bilja, a koju možete dobiti u najbližoj ispostavi Ministarstva poljoprivrede (bivša Hrvatska poljoprivredno-šumarska savjetodavna služba) i da se prazna ambalaža zbrine na propisan način do organiziranog odvoza putem akcije ”Prateći list”.

Marijana Lemić, mag. ing. fitomedicine
e-mail: Marijana.Lemic@mps.hr

Pripremi za ispis