Obavijest vinogradarima

Agroklimatske stanice na području Dubrovačko-neretvanske županije zabilježile su uvjete za infekciju uzročnicima plamenjače (Plasmopara viticola),  pepelnice (Erysiphe necator ) te sive plijesni (Botrytis cinerea) na vinovoj lozi. Nestabilne vremenske prilike  s povremenim pljuskovima se nastavljaju te zaštitu od navedenih uzročnika preporučujemo pripravcima sistemičnog načina djelovanja.

Za zaštitu od uzročnika plamenjače koristiti jedan od pripravaka : Curzate F, Galben F, Forum star, Pergado F, Fantic F, Folpan gold, Mikal Flash, Mikal Premium F, Ridomi Gold MZ Pepite, Ampexio, Mildicut 25 SC, Alfil Duplo i dr.

U vinogradima gdje je ima simptoma infekcijom  plamenjače (žuta uljna pjega na licu lista ) preporučujemo za slijedeće tretiranje jedan  pripravaka kurativnog djelovanja: Forum Star, Acrobat MZ WG, Sphinx extra 685 WDG.

Za zaštitu od uzročnika pepelnice može se koristiti jedan od pripravaka: Dynali, Nativo WG, Postalon SC, Mystic EC, Vivando, Talendo, Stroby DF, Folicur 250 EC, Falcon EC 460,  Indar 5 EW, Crystal, Domark 40 ME i sl.

Na sortama i položajima osjetljivim na napad sive plijesni uputno je za zaštitu uključiti jedan od pripravaka:  Teldor SC 500, Switch 62,5 WG, Chorus 75 WG i dr.

Mjere zaštite je potrebno planirati sukladno razvojnom stadiju i razmacima između tretiranja koji ne trebaju biti veći od 8-10 dana u slučaju da je palo više od 20mm oborina ponoviti tretiranje .

Sredstva za zaštitu bilja primijeniti prema priloženoj uputi  ili etiketi sukladno registraciji.

Podaci o registracijama i dozvolama  sredstva za zaštitu bilja nalaze se u Fitosanitarnom informacijskom sustavu Ministarstva poljoprivrede na adresi: https://fis.mps.hr/trazilicaszb/

Ivana Tomac Talajić  dipl. ing. agr.
E-mail:Ivana.Tomac.Talajic@mps.hr