Obavijest proizvođačima malina i kupina

Malinama i kupinama u narednom razdoblju tijekom kišnih dana i zadržavanja rose i dalje prijeti opasnost od širenja bolesti koje su prezimile na prošlogodišnjim izdancima, prvenstveno uzročnika žute hrđe (Kuehneola uredinis) te uzročnika sušenja i pjegavosti izdanaka (Septocyta ruborum, Didymella applanata).

Tijekom cvatnje te u fazi razvoja i dozrijevanja plodova kupina i malina tijekom kišnog razdoblja raste rizik od pojave sive plijesni (Botrytis) .

Za zaštitu kupina od bolesti izdanaka u fazi cvatnje i formiranja plodova mogu se koristiti fungicidi Folicur EW250 i Ridomil glod MZ pepite. Za zaštitu maline uz navedene fungicide dozvoljen je i Score 250 EC.

Za zaštitu plodova od sive plijesni na obje kulture dozvoljeni su fungicidi Switch 62,5 WGTeldor SC 500.

Broj tretiranja i razmak između tretiranja ovisi o  količini i rasporedu oborina.

Tijekom cvatnje malina i kupina ne preporučamo primjenu insekticida.

Preporučena sredstva za zaštitu bilja primijenite sukladno uputi proizvođača i u skladu s Fitosanitarnim informacijskim sustavom. Primjenu sredstava za zaštitu bilja mogu obavljati samo osobe s položenim ispitom o sigurnom rukovanju i pravilnoj primjeni pesticida, za aplikaciju se smiju koristiti samo pregledani uređaji za primjenu pesticida.  Ambalažu sredstava za zaštitu bilja potrebno je zbrinuti na propisani način te voditi evidencijsku listu o uporabi sredstava za zaštitu bilja.

mr. sc. Željkica Oštrkapa-Međurečan

E-mail: zeljkica.medurecan@mps.hr