Obavijest proizvođačima kukuruza

Pregledom izniklog usjeva kukuruza na terenu ustanovljene su različite faze razvoja ovisno o vremenu sadnje i položaju parcele.

U onim usjevima koji su u fazi do tri prava lista ovisno i o fazi razvoja korova moguće je koristiti neke zemljišne herbicide u smanjenim dozama koji su objavljeni u prethodnoj preporuci.

U usjevima koji su u fazi 4 i više pravih listova i gdje je jači ponik korova , kao i prisutnost višegodišnjih korova potrebno je koristiti neke od slijedećih herbicida:

Jednogodišnji širokolisni korovi (ambrozija, dvornik, loboda, štir i dr. ): Basagran super, Peak 75 WG, Harmony SX ,Callisto 480 SC, Calaris Pro i dr.

Višegodišnje širokolisne korove (slak, osjak i dr):  Banvel 480 , Motikan , Kolo 480 , Starane 250, Cambio, Callam i dr.

Travnih korovi (koštan, muhari, svračica, proso, sirak, pirika i dr.) : Motivell, Kelvin OD, Trawel, Magnum, Nicosh,  Marvel,  Milagro,  Tarot 25 DF,  Equip  i dr.

Gotove kombinacije: Cyntel 51 WG, Task 64 WG,  Principal Pluss 66,5 WG ,Laudis, Monsoon Active, Elumis Banvel, Elumis Peak i dr.

Herbicidima u ovom tretmanu potrebno je dodavati okvašivaće.

Na parcelama na kojima korovi nejednako niču preporučamo da primijenite herbicide u split aplikaciji  u fazi kad su korovi mali (preporučenu dozi prepolovite na pola i obavite tretiranje u dva navrata u razmaku od tjedan dana).

Kod tretmana obavezno paziti na mogućnost zanošenja sredstva na susjedne parcele.

Podatke o sredstvima registriranim za ovu namjenu možete pronaći na web stranici Ministarstva poljoprivrede u bazi podataka Fitosanitarnog informacijskog sustava (FIS), putem internetske tražilice http://fis.mps.hr/trazilicaszb/.

Prije upotrebe sredstva obavezno pročitati priloženu uputu o primjeni i sredstva koristiti prema preporukama proizvođača. O provedenom tretiranju potrebno je voditi evidenciju, a praznu ambalažu SZB zbrinuti na propisani način.

 

Sanja Vuković, dipl. ing. agr.

e-mail:sanja.vukovic@mps.hr

Pripremi za ispis