Obavijest voćarima

Neke dijelove Krapinsko-zagorske županije pogodilo je nevrijeme praćeno tučom, koja je oštetila biljne organe. Za zacjeljivanje nastalih rana preporuča se primjena pripravka na bazi kaptana kao što je Merpan 80 WDG, Captan 80 WG, Kastor WP, Captan WP 50, Scab 80 WG,Scab 480 SC, Kapetan 80 WG, Caption 80 WG).

Za zaštitu od fuzikladija ( Venturia inaequalis), u ovo nestabilno vrijeme, kad su česti pljuskovi, preporučamo dodati jedan od pripravaka sistemičnog djelovanja. Od sistemičnih fungicida mogu se koristiti oni na bazi difenkonazola (Score 250 EC, Difcor, Argo EC, Difenzone), fenbukonazola (Indar 5 EW) ili pirimetanila (Pyrus 400 SC, Scala SC). Sistemični pripravci na bazi difenkonazola i febukonazola daju zaštitu i od pepelnice jabuke.

Ukoliko je od posljednje primjene insekticida za suzbijanje jabučnog savijača (Cydia pomonella) i minera kružnih mina (Leucostoma scitella) proteklo više od 12 dana, potrebno je ponoviti zaštitu jednim od prije navedenih insekticida. Također treba pratiti pojavu lisnih uši u nasadu i ,prema potrebi, provesti suzbijanje.

Pripravke koristite isključivo sukladno priloženim uputstvima i sukladno FIS bazi.

Sanja Gregurić, dipl.ing.agr.

E-mail: sanja.greguric@mps.hr

Pripremi za ispis