Obavijest vinogradarima

Od zadnje preporuke za zaštitu vinove loze prošlo je 8 dana. Zbog nestabilnih vremenskih uvjeta sa čestim padalinama potrebno je nastaviti sa zaštitom vinograda od uzročnika crne pjegavosti (Phomopsis viticola), plamenjače vinove loze (Plasmopara viticola), pepelnice (Uncinula necator) i ranog botritisa (Botrytis cinerea), jednim od dozvoljenih pripravaka.

Radi sprečavanja pojave crne pjegavosti i plamenjače može se upotrijebiti jedan od slijedećih pripravaka sistemičnog djelovanja: CURZATE F, FORUM STAR, MIKAL PREMIUM F, MIKAL FLASH, PROFILUX i dr. Folpet u pripravcima MIKAL FLASH, MIKAL PREMIUM F, FORUM STAR smanjit će mogućnost razvoja ranog botritisa vinove loze.

Navedenim pripravcima poželjno je dodati i fungicid za zaštitu od pepelnice kao što su: POSTALON 90 SC, DOMARK 40 ME, FALCON EC 460, FOLICUR 250 EW, TOPAS 100 EC, VIVANDO, DYNALI, NATIVO 75 WG, LUNA EXPERIENCE, STROBY WG i dr.

Podaci o registriranim sredstvima za zaštitu bilja dostupni su putem web tražilice na sljedećoj adresi: https://fis.mps.hr/trazilicaszb/.

Preporučena sredstva za zaštitu bilja primijeniti sukladno uputama proizvođača, a praznu ambalažu propisno zbrinuti. Obavezno voditi evidenciju o tretiranju.

Marina Kršić, mag. ing. agr.

E-mail: marina.krsic@mps.hr

Pripremi za ispis