Obavijest poljoprivrednim proizvođačima lijeske

Obilaskom nasada lijeske uočena je pojava odraslih oblika ljeskove strizibube (Oberea linearis). Radi se o štetniku čije ličinke buše mlade izbojke ,tako da u lipnju nalazimo uvelo lišće, a kasnije i njihovo sušenje kao i sušenje vrhova izbojka. Problemi su se javljali u mlađim nasadima ,dok u starijima šteta bude sporadična. Ovaj štetnik se javlja sredinom svibnja kada i odlaže jaja.

Obavljen je i pregled metodom otresanja i utvrđena je pojava ljeskotoča (Balaninus nucum). Upozoravamo proizvođače da obave pregled i to u rano jutro ili navečer. Kritičnom brojkom smatra se ulov 3-4 pipe po grmu.

Potrebno je izvršiti pregled na prisutnost lisnih ušiju (Aphidae) jer njihova pojava zna biti dosta izražena na tek formiranim plodićima.

I ove godine primjećujemo jaku pojavu stjenica (Gonocerus, Piezidorus, Palomena, Piezodorus, Nezara, Dolycoris i dr.) u voćnim nasadima kao i na povrću. Ove vrste su osobito štetne na lijesci, stoga treba pratiti i njihovu pojavu jer su oni mogu biti prenosioci gljivičnog oboljenja, pljesnivosti i truleži jezgre (Nematospora coryli).

Za suzbijanje štetnika na lijesci dozvolu imaju insekticidi navedeni u tablici 1.

Tablica 1.

Aktivna tvar Naziv pripravka Štetenik Doze Karenca
Tiakloprid Calypso SC 480 ljeskotoč 0,2 l 70 dana
 

Lambda-cihalotrin

 

Kaiso**

Lisne,uši,majski hrušt,krasnik 0,15-0,30 kg/ha

 

 

14 dana

Spinosad  * Laser Jabučni savijač 20-30 ml/ha 7 dana
 

Deltametrin

Decis 100 EC

Scatto

Rottorsuper

 

Lisne uši,jabučni i kestenov savijač

0,105-0,125l/ha

0,3-0,5 l/ha

420-500ml/ha

 

30 dana

 

 

Piretrini * Asset Lisne uši,stjenice,

medeći cvrčak

 

0,7-1 l/ha

 

2 dana

*Dozvola u ekološkoj

**Krajnji rok za primjenu zaliha          11.4.2020.

U ekološkoj proizvodnji za suzbijanje štetnika o preporučaju se sredstva registrirana kao ojačivači ili gnojiva: Dominus ,Boundary , FitoAfiser smanjuje pojavu lisnih ušiju i dr.

Pregledom nasada lijeske za sada nisu zabilježene pojave lisnih pjegavosti (Phyllosticia,Mycosphaerella, Septoria i dr.) no uz ove vremenske prilike možemo očekivati njihovu pojavu, kao i moguća pojava bolesti na plodu (Monilinia, Botrytis, Fusarium, Nematospora, Botryosphaeria) .

 

Pepelnica lijeske (Phyllactinia coryli) nije uočena usprkos vlažnom vremenu. Ova se bolest obično javlja krajem vegetacije no pojavu treba pratiti ukoliko se i dalje nastavi kišno vrijeme.Za suzbijanje bolesti na lijesci dozvolu imaju slijedeći pripravci.

Tablica 2.

Aktivna tvar Naziv pripravka Bolesti Doze
Bakreni spojevi   * Bordoška juha caffaro 20 WP trulež ploda-svibanj,lipanj

bakterijoze-jesen

0,6 – 1 kg/hl

 

Bakreni spojevi * Champion WG 50 bakterijske i gljivične bolesti (osim pepelnice)  

2-3 kg/ha

Bakreni spojevi  * Neoram WG rak kore jesen –zima 0,45 %

prolj.-ljeto 0,20 -0,25 %

Bakreni spojevi * Cuprablau Z bakterijska pjegavost proljeće prije cvatnje,jesen 2kg/ha
Sumpor * Cosavet DF pepelnica 0,2 % kraj ljeta i jesen
Sumpor * Microthiol

special disperss

 

pepelnica i grinje

za pepelnicu kod pojave bolesti za grinje u proljeće 3-5 kg/ha
Piraklostrobin,boksalid Signum siva pjegavost lista 1 kg /ha
 

Miklobutanil

 

Systhane 20 EW

pjegavost lista i sušenje plodova  

0,375/ha

*Sredstva dozvoljena i u ekološkoj proizvodnji

U ekološkoj proizvodnji za smanjivanje i pojavu nekih bolesti preporučaju se sredstva  registrirana kao  ojačivači i gnojiva:  Mikroorganizmi protiv bakterioza te Secur 30 protiv lisnih pjegavosti i bakterioza, protiv pepelnice Sulfur, Blocks, Secur zofol, Probac, bakterioze, siva plijesan , Extrasol i dr.

Preporučena sredstva za zaštitu bilja primijenite sukladno uputi proizvođača i dozvolama prema Fitosanitarnom informacijskom sustavu. Ambalažu SZB zbrinuti na propisani način te voditi evidencijsku listu o uporabi sredstava za zaštitu bilja i to prema: Pravilniku o uspostavi akcijskog okvira za postizanje održive uporabe pesticida-NN 142/12 i Zakonu o održivoj uporabi pesticida-NN 14/14.

Jadranka Berić  dipl .ing. zaštite bilja
E-mail: Jadranka.Beric@mps.hr

Pripremi za ispis