11. Sajam poljoprivrede, obrtništva i gospodarstva Đakovo expo

U organizaciji Grada Đakova i Poduzetničkoga centra 10. i 11. svibnja 2019. u zatvorenoj je jahaonici Državne ergele Đakovo održan 11. Sajam poljoprivrede, obrtništva i gospodarstva Đakovo Expo. Ovogodišnja je manifestacija okupila 80 izlagača, a u prvom su planu bile učeničke zadruge, koje su drugog sajamskog dana, u subotu, izlaganjem i radionicama predstavile svoj rad i proizvode. Sajam je svečano otvorio pomoćnik ministra poljoprivrede Zdravko Tušek.

U sklopu 11. Đakovo Expo u maloj su dvorani jahaonice održana i tri stručna predavanja: o IAKS mjeri 10 ruralnog razvoja, povezanoj s poljoprivredom, okolišem te klimatskim promjenama, potporama i novostima u tipovima operacija, izlagali su Katica Maras i Damir Babić iz Ministarstva poljoprivrede, dok je kredite za ruralni razvoj predstavio Mario Turalija, netom imenovani zamjenik predsjednika Uprave Hrvatske agencije za malo gospodarstvo, inovacije i investicije HAMAG BICRO. O programu stručnog osposobljavanja i zapošljavanja branitelja, kao i članova njihovih obitelji, savjetovala je Sanja Ivković iz Ministarstva hrvatskih branitelja.

Posebno zanimljiv bio je 2. Bambino kup, revija teladi koju su prvoga sajamskog dana predstavili mladi farmeri odjeveni u narodno ruho. Sudjelovalo je 15 telića s nekoliko đakovačkih farmi. Prigodne su poklone dječacima i djevojčicama koji su, vodeći telad, prošetali parkom Državne ergele uručili pomoćnik ministra poljoprivrede Zdravko Tušek, predstojnik Ureda ravnatelja Hrvatske agencije za hranu Natko Klanac i gradonačelnik Mandarić, a osigurali su ih Grad Đakovo i Zagrebačka banka.

Partneri u organizaciji 11. Expa bili su Državna ergela Đakovo i Lipik, Turistička zajednica grada Đakova i Univerzal.

Damir Babić, dipl. ing. agr