Obavijest proizvođačima luka

Potrebno je zaštititi lisnu masu luku koji je u uzgoju za glavicu. Nakon obilnih oborina i mogućeg ulaska u polje, a prije najave novih oborina, važno je izvršiti zaštitu luka protiv najvažnije gljivične bolesti a to je plamenjača luka (Peronospora destructor). Uz plamenjaču luka, na luku se još mogu javiti i sljedeće bolesti: siva plijesan luka (Botrytis spp.), bijela trulež (Sclerotium cepivorum) te hrđa luka (Puccinia allii). Upotreba fungicida obavezno sa nekim od okvašivača. U početku birati fungicide duže karence a bliže roka vađenja glavica birati fungicide kraćih karenci. Ovisno o padalinama, zaštitu vršiti svakih 10 do 14 dana. U uzgoju luka koji se vadi kao mladi dozvoljen je samo fungicid NEORAM WG (k 3 dana)

Fungicidi protiv plamenjače dozvoljeni u luku su ; Fantic M, Galben C, Ridomil gold MZ pepite, Ridomilgold R, Folio gold, Quadris, Ortiva, Shirlan 500 SC, Infinito, Acrobat MZ WG, Kupropin, Neoram WG, Champion, Aliette flash.

Hrđa; Luna experience, Ortiva top, Custodia, Score 250 EC,

Fungicidi dozvoljeni u luku protiv sive plijesni su; Switch 26,5 WG, SIGNUM, Scala, Teldor SC 500

Insekticide u luku koristiti prema potrebi, ovisno o pojavi štetnika. Postaviti žute (lisne uši, muhe)  i plave ljepljive ploče (trips) za praćenje pojave štetnika. Insekticidi dozvoljeni u luku: CALYPSO SC 480, DECIS 2,5 EC, FASTAC 10 EC, KARATE ZEON, LASER, ROGOR 40, CYTHRIN MAX, DECIS 100 EC, POLECI PLUS, ROTOR SUPER, SCATTO.

Upotrijebljeno sredstvo koristiti prema priloženoj uputi za upotrebu, isto na propisani način zbrinuti, voditi evidenciju o korištenim sredstvima za zaštitu bilja, a podaci o svim registriranim sredstvima za zaštitu bilja dostupni su na  web adresi: http://fis.mps.hr/trazilicaszb/.

Ana-Marija Čajkulić, dipl.ing.agr.,

e-mail: Ana.Marija.Cajkulic@mps.hr

Pripremi za ispis