Obavijest vinogradarima

Upozoravamo vinogradare, kako najavljeni nestabilni vremenski uvjeti s mogućim oborinama i povišenjem temperature zraka za ovaj vikend, mogu u trenutnome stadiju razvoja vinove loze znatno pogodovati uzročnicima bolesti crne pjegavosti (Phomopsis viticola), plamenjače (Plasmopara viticola), te pepelnice (Uncinula necator). Stoga bi valjalo prije najavljenih oborina izvršiti tretman protiv spomenutih bolesti, osim onih vinogradara čiji su nasadi stradali od nedavne orkanske bure, te uvelike bili zahvaćeni posolicom. Ako to već sami nisu isprali strojevima, bolje je pričekati neka to učini kiša, pa nakon toga izvršiti zaštitu.

Sve to kako bi se izbjegla moguća fitotoksičnost, odnosno veća ekonomska šteta.

Protiv bolesti crne pjegavosti i peronospore najbolje je rabiti jedan od slijedećih pripravaka:

Polyram DF ili Antracol WG 70 ili Mikal Flash ili Mikal Premium.

Za vinograde koji su stradali od bure i posolice preporučujemo bakrene pripravke, koji će biti učinkoviti i protiv navedenih bolesti, a i pomoći u bržem zacjeljivanju nastalih oštećenja i rana.

Navedenim se sredstvima može dodati i jedan na osnovi sumpora, koji će umanji napad grinja šiškarica (erinoza, akarinoza), te opasnost od bolesti pepelnice (Uncinula necator):

Thiovit Jet ili Chromosul 80 ili Sumpor SC 80 ili Cosavet DF ili Kossan WG ili Kumulus DF  

Podaci o registriranim SZB u RH vode se u Fitosanitarnom informacijskom sustavu (FIS) dostupnom na web adresi: http://fis.mps.hr/trazilicaszb/.

Provedbom zaštitnih mjera nužno se pridržavati uputa proizvođača rabljenog sredstva za zaštitu bilja!

Upozoravamo na urednu popunu evidencijske liste rabljenih pripravaka, kao i na njihovo prikladno zbrinjavanje nakon uporabe!

Skupljanje ambalažnoga otpada SZB provest će se dana 22.08.2019. u Nadinskome  blatu, u vremenu od 08:00 -10:00 sati.

Ivan Šimičević, dipl.ing.agr.
E – mail: Ivan.Simicevic@mps.hr