Obavijest ratarima

Pregledom usjeva žitarica primijećena je prisutnost odraslih oblika i ličinki žitnog balca (lema) (Oulema melanopus, O. lichenis). Upozoravamo proizvođače da pregledaju svoje usjeve i prate pojavu štetnika, te na vrijeme primjene mjere zaštite.

Simptomi napada balca vidljivi su po uskim bijelim prugama na lišću koje čine hraneći se lišćem.

Odrasli oblici se najčešće zadržavaju na rubovima parcela od kuda se šire na ostale dijelove parcele. Preporuka je suzbijati odrasle oblike u slučaju masovne pojave – 25 jedinki po m².

Suzbijanje ličinki se obavlja kada je 10 – 15 % ličinki izašlo iz jaja ili kad se nađe po zastavici 1 – 2 ličinke žitnog balca.

Moguće je izvršiti suzbijanje žitnog balca lokalno po parceli ukoliko se napad nije proširio po cijelom usjevu.

Za suzbijanje leme tj. žitnog balca mogu se primijeniti slijedeći pripravci: Proteus 110 OD, Biscaya, Fastac 10 EC, Karate Zeon, Cythrin Max, Decide, Decis 2,5 EC, Direkt, Kaiso, Vantex, Pyrinex 48 EC, Poleci.

Pripravke primijeniti prema uputama koja se dobiju prilikom kupnje sredstva za zaštitu bilja, a pri primjeni sredstva koristiti zaštitnu odjeću.

Podaci o registriranim SZB u RH vode se u Fitosanitarnom informacijskom sustavu (FIS) dostupnom na web adresi: http://fis.mps.hr/trazilicaszb/ .

Ne zaboravite na obavezu vođenja evidencijskog lista o uporabi sredstava za zaštitu bilja, obavezu pravilnog zbrinjavanja prazne ambalaže od sredstava za zaštitu bilja, te obvezu redovitog pregleda strojeva za primjenu pesticida (Zakon o održivoj uporabi pesticida (NN br.14/14 i 115/18); Pravilnik o uspostavi akcijskog okvira za postizanje održive uporabe pesticida (NN br. 142/12).

Martina Orešković, dipl. inž. agr.
e-mail: Martina.Oreskovic@mps.hr