Obavijest proizvođačima koštičavog voća

Koštičave voćke na području Šibensko-kninske županije nalaze se u fazi formiranja plodova ovisno o sortimentu i položaju. Najavljeni vremenski uvjeti pogodovat će razvoju gljivičnih oboljenja (šupljikavost lista, narančasta pjegavost, pepelnica i trulež plodova).

Za zaštitu od šupljikavosti lista, narančaste pjegavosti i pepelnice PREPORUKA OD 26.4.2019.

Kako su rane sorte trešanja u fazi zriobe velike količine oborina mogu uzrokovati pucanje plodova u dozrijevanju i infekciju uzročnikom truleži plodova (Monilinia  fructigena). Poljoprivrednicima preporučamo uporabu sljedećih pripravaka: INDAR 5 EW ( K-3 dana), SWITCH 62,5 WG ( K-7 dana), TELDOR SC 500 ( K- 3 dana)LUNA EXPERIENCE ( K- 3 dana).

Na ranim sortama trebamo dati prednost pripravcima kraće karence.

Zaštitu voćnjaka u cvatnji obavite za mirna vremena i u večernjim satima kada pčele ne lete. Prije zaštite obavezno pokosite voćnjak ako su u njemu prisutni korovi u fazi cvatnje te o primjeni insekticida opasnog za pčele obavijestite najbližu udrugu pčelara (72 sata prije tretiranja)!

Preporučena sredstva za zaštitu bilja primijenite sukladno uputi proizvođača i u skladu s Fitosanitarnim informacijskim sustavom http://fis.mps.hr./trazilicaszb/, primjenu sredstava za zaštitu bilja mogu obavljati samo osobe s položenim ispitom o sigurnom rukovanju i pravilnoj primjeni pesticida!

Ambalažu pravilno zbrinite te popunite evidencijsku listu o uporabi sredstava za zaštitu bilja.

Jelena Brkić Terzanović, dipl.ing.agr.
e-mail: jelena.b-terzanovic@mps.hr