Obavijest maslinarima

Maslinarima preporučamo pregled nasada radi utvrđivanja zaraze paunovim okom (Spilocaea oleagina), kao i pregled listova na zarazu maslininim moljcem (Prays oleae) radi procjene potrebe suzbijanja antofagne generacije. Hladni val će odužiti početak cvatnje pa će ovisno o brojnosti populacije maslininog moljca i brojnosti resa na pojedinim lokalitetima biti potrebno tretirati i antofagnu generaciju što u pravilu nastojimo izbjeći. Na praćenim punktovima bilježimo uvjete za infekciju paunovim okom u danima 9/10.05. i 12/13.05. Do sada primijenjena zaštita je uglavnom isprana pa čim to vremenski uvjeti i uvjeti u nasadu dozvole preporučamo ponoviti zaštitu protiv paunovog oka!

Prednost dajemo primjeni fungicida na osnovi krezoksim-metila i trifloksistrobina+ tebukonazola.

U tablici na maslini registrirani fungicidi na dan 15.05.2019. (izvor FIS).

aktivna tvar trgovački naziv način djelovanja bolest maksimalni broj tretiranja u vegetaciji
krezoksim-metil  STROBY WG sistemično paunovo oko 2
trifloksistrobin, tebukonazol NATIVO 75 WG sistemično paunovo oko 1
bakarni oksiklorid CUPRABLAU Z, CODIMUR SC, COPPER KEY FLOW,

CUPRA

kontaktno paunovo oko 3
bakarni oksiklorid NEORAM WG kontaktno paunovo oko, rak masline 2
bakarni oksid NORDOX 75 WG kontaktno

Za sve dodatne informacije i pojašnjenja molimo obratiti se kroz individualna savjetovanja.

Podatci o registriranim SZB u RH vode se u  Fitosanitarnom  informacijskom  sustavu (FIS) dostupnom na web adresi: http://fis.mps.hr/trazilicaszb/.

 SMR10 Standardi za korištenje SZB na snazi od 01.01.2016. za sve korisnike potpora. Preporučena SZB primijeniti u skladu s rješenjem o registraciji ili dozvoli i uputstvu proizvođača. Profesionalni korisnici SZB dužni su voditi i čuvati evidenciju o primjeni SZB najmanje tri godine. Praznu ambalažu SZB, ambalažu s ostacima SZB i ostatke škropiva profesionalni korisnik dužan je odvojeno sakupljati i privremeno skladištiti do predaje ovlaštenoj osobi sukladno posebnom propisu koji uređuje gospodarenje otpadom (Akcija Prateći list za PGŽ u travnju tekuće godine; za pojedinačne odvoze kontaktirati ekologija@ciak.hr). Strojevi za primjenu SZB podliježu redovitim pregledima (jednom u 3 godine) kod ovlaštenih ispitnih stanica. Uvažavanje temeljnih načela integrirane zaštite bilja obveza je za sve poljoprivredne proizvođače.

Karmen Karlić, dipl.inž.agr.
e-mail: karmen.karlic@mps.hr

Pripremi za ispis