Obavijest proizvođačima povrća

Čim vremenski uvjeti dopuste treba zaštititi povrće od bolesti i štetnika.

Za Plamenjaču rajčice i krumpira (Phytophthora infestans) ,Plamenjaču krastavca (Pseudoperonospora cubensis)  primijeniti pripravke kao što su: Ridomil gold MZ pepite, Ranman top, Pergado MZ, Ortiva, Neoram WG, Champion WG 50 i dr., pazeći na registracije po kulturama.

Za Pepelnicu Krastavca (Erysiphe cichoracearum) primijeniti:  Nativo 75 WG, Karathane gold 350 EC, i dr. koji su kratke karence.

Postaviti ljepljive žute i plave ploče iznad vršnih listova biljaka (podizati ih kako biljke rastu), da se može pratiti populacija štetnika u nasadu.

Za Lisne uši (Aphididae) primijeniti pripravke: Actara 25 WG, Mospilan 20 SP, Decis 2,5 EC i sl.

Kod pojave Kalifornijskog tripsa (Frankliniella occidentalis)  primijeniti neki od dopuštenih pripravaka, za rajčicu i krastavac:  Laser, Vertimec 018 EC, Poleci plus, za papriku: Laser, Vertimec 018 EC, Kraft 18 EC. i to u večernjim satima, pri smanjenom osvjetljenju, jer dnevna svjetlost brzo razgradi ove aktivne tvari (osim Poleci plus).

Kod pojave Koprivine grinje (Tetranychus urticae) primijeniti jedan od registriranih pripravaka Kraft 18 EC ili Vertimec 18 EC, i to također u večernjim satima, pri smanjenom osvjetljenju.

Ako ste se odlučili za biološki model suzbijanja tripsa u paprici treba pripaziti na uvjete primjene zaštitnih sredstava u nasadu, tražiti od dobavljača koji pripravci se smiju koristiti pri unosu i poslije unosa predatora u proizvodne nasade.

Sredstva za zaštitu bilja primijeniti prema priloženoj uputi  ili etiketi, a sukladno registraciji.

Podaci o registracijama i dozvolama  sredstva za zaštitu bilja nalaze se u Fitosanitarnom informacijskom  sustavu (FIS baza )  Ministarstva poljoprivrede na web adresi :

https://fis.mps.hr/trazilicaszb/

Zoran Kajić, dipl.ing.agr.
e-mail: zoran.kajic@mps.hr

Pripremi za ispis