Obavijest vinogradarima!

Od protekle preporuke za preventivnu  zaštitu vinove loze proteklo je 9 dana tijekom kojih bilježimo promjenjivo i nestabilno vrijeme s čestim padalinama. Prema mjerenjima agroklimatskih stanica na području Grada Zagreba i Zagrebačke županije u periodu od 3.svibnja – 7. svibnja  izmjerene su vrijednosti:

Lokalitet Količina kiše/ l/m2
Plešivica 35
Horvati 30,7
Brezovica 31
Velika Gorica 32
Sesvete 32,2
Nespeš/Hrnjanec 29,2
Vrbovec 34
Grabersko Brdo/Ivanić Grad 48,8

Najveće količine kiše zabilježene su 4. i 5. svibnja te su 5.svibnja  zabilježeni  uvijeti za prvu primarnu infekciju uzročnikom plamenjače vinove loze (Plasmoparas viticola).

U navedenom su razdoblju ostvareni i povoljni  uvjeti za infekcije uzročnikom crne pjegavosti  (Phomopsis viticola).

Obzirom da meteorolozi najavljuju oborine i za naredni tjedan postoji i vrlo visok rizik od razvoja ranog botritisa vinove loze (Botrytis cinerea).

I u narednom periodu voditi računa o pojavi i razvoju pepelnice vinove loze (Erysiphe necator)   te provoditi redovite mjere zaštite.

U ovakvim uvjetima za zaštitu vinove loze od crne pjegavosti i plamenjače za zaštitu preporučamo  pripravke  Mikal Flash, Mikal Premium F, Antracol Combi ili Curzate F. Folpet u pripravcima Mikal Flash, Mikal Premium F, Curzate F smanjit će mogućnost razvoja ranog botritisa vinove loze.

Navedenim pripravcima poželjno je dodati i fungicid za zaštitu od pepelnice (Erysiphe necator) kao što su: Karathane Gold 350 EC,  Dynali, Nativo WG, Postalon SC, Mystic EC, Vivando, Talendo, Stroby DF, Folicur 250 EC, Indar 5 EW, Domark 40 ME i sl..

Pepeljasti grožđani moljac (Lobesia botrana) započeo je letom u prvoj polovini mjeseca travnja, a pojava žutog grožđanog moljca (Eupoecillia ambiguella) nije zabilježena! Njihovo suzbijanje trenutno nije potrebno provoditi, rokove suzbijanja dati ćemo u jednoj od narednih preporuka temeljem praćenja njegovog razvoja.

U mladim nasadima sadnje 2019. godine, nakon pojave prvih listića iz cjepova preporučujemo obavljati zaštitu kontaktnim organskim fungicidima!

 Pripravke za zaštitu bilja upotrijebiti prema uputi proizvođača.

Podaci o registriranim sredstvima za zaštitu bilja dostupni su putem web tražilice na sljedećoj  adresi: http://fis.mps.hr/trazilicaszb/.

Aleksandra Radić, dipl.inž.agr.
E-mail: Aleksandra.Radic@mps.hr

 

 

Pripremi za ispis