Održani Dani travnjaka 2019

Sukladno programu ove tradicionalne manifestacije, u petak, 3. svibnja održana su stručna predavanja u prostorima Hrvatske gospodarske komore, Županijske komore Koprivnica s početkom u 19 sati.

Obrazovne programe križevačke Srednje Gospodarske škole predstavio je ravnatelj, Toni Svoboda, a stručne studije Visokog gospodarskog učilišta Križevci predstavila je pročelnica Odjela za stručne studije, Marcela Andreata-Koren. Željko Crnojević iz Ministarstva poljoprivrede, govorio je o aktualnim natječajima Programa ruralnog razvoja, odnosno o Dobrobiti životinja. Josip Crnčić iz Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu predstavio je temu „Izrada plana osjemenjivanja putem računalnog modela planskog sparivanja“, a Ljiljana Pomper u svojoj je prezentaciji prikazala kako pripremiti kvalitetnu silažu. Tatjana Međimurec, iz Uprave za stručnu podršku razvoju poljoprivrede i ribarstva Ministarstva poljoprivrede, održala predavanje na temu „Tlo-važan čimbenik u poljoprivrednoj proizvodnji“. Posljednje predavanje održao je Marko Potroško iz tvrtke Bioter d.o.o. na temu nadzora ekološke proizvodnje.

Manifestaciju je u subotu, 4. svibnja 2019. svečano otvorio državni tajnik Ministarstva poljoprivrede Tugomir Majdak. Tom je prigodom čestitao svima na organizaciji najveće poljoprivredne županijske manifestacije. Istaknuo je kako je Koprivničko-križevačka županija jedna od vodećih poljoprivrednih županija, te da najnoviji rezultati u provedbi mjera ruralnog razvoja svjedoče o kvalitetnim i stručnim institucijama u Županiji.

Nakon svečanog otvorenja nagrađeni su najuspješniji proizvođači kravljeg i kozjeg mlijeka s područja Koprivničko-križevačke županije, najperspektivniji mladi poljoprivrednik i po prvi puta najbolji proizvođači silaže. Najveću proizvodnju mlijeka na području Koprivničko-križevačke županije u standardnoj laktaciji od 305 dana ostvarili su Ivan Imbrišić iz Kozarevca s kravom Dega simentalske pasmine, proizvodnjom 12.183 kg mlijeka s 4,2% mliječne masti i 3,3% bjelančevina, te Zlatko Panić iz Miklinovca s kravom Asi, holstein pasmine, proizvodnjom 16.201 kg mlijeka s 3,9% mliječne masti i 3,2% bjelančevina. Vodeći proizvođači kravljeg mlijeka na području Koprivničko-križevačke županije su Damir Markešić iz Hudovljana, Ivica Mikulinjak iz Vojvodinca i Antonio Panić iz Miklinovca, a kozjeg mlijeka: Davor Korošec iz Đelekovca, zatim Suzana Oblaković iz Međa i Dubravko Vajdić iz Majurca.

Ove su godine prvi puta proglašeni i najbolji proizvođači silaže. Ocjenjivanje je provedeno u laboratoriju u Poljani Križevačkoj, a na temelju kemijske analize, fermentacijskih parametara, sadržaja minerala i provedenih mikrotoksikoloških ispitivanja. Najkvalitetnijom je ocijenjena silaža Franje Fučeka iz Ferdinandovca, a zatim  slijede silaže Milana Runjić iz Ferdinandovca i Miroslava Hubzin iz Čabraja, te Slobodana Grubačević iz Male Rijeke.

Najperspektivnijim mladim poljoprivrednim proizvođačem s područja Županije proglašen je Dean Bačani iz Rumenjaka, stručni prvostupnik, inženjer poljoprivrede Visokog gospodarskog učilišta u Križevcima koji je nastavio studij na poljoprivrednom fakultetu u Mariboru, smjer stočarstvo.

Priznanja i nagrade sponzora uručili su župan Darko Koren i zamjenik župana Darko Sobota, predsjednik Županijske skupštine Željko Pintar, Ivica Vranić iz Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu i državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede, Tugomir Majdak. Nakon kulturno-umjetničkog programa, izlagačke prostore obišli su državni tajnik i župan sa suradnicima. Izlagači su prikazali bogatu ponudu domaće gastronomske i enološke ponude, tradicijske obrte, proizvode iz kućne radinosti, poljoprivrednu opremu i mehanizaciju, a obrazovne i potporne institucije predstavile su svoje programe za poljoprivrednike.

Članovi Društva za uzgoj malih životinja iz Križevaca izložili su kuniće i perad. Tijekom subote i nedjelje održao se je konjički turnir u organizaciji Konjičkog kluba Koprivnica.

U nedjelju, 5. svibnja nije održano planirano natjecanje u ručnoj košnji ni tradicionalni prikaz sušenja sijena u organizaciji Udruge Zagoraca Podravine. No, tradicionalni doručak praćen pjesmom, ipak je održan. Župan je pohvalio rad Udruge te pohvalio očuvanje kulturne baštine i tradicije.  Radi velikog interesa natjecatelja, košnja će se održati naknadno.

Zbog vremenskih uvjeta ove godine na 12. po redu Bambino kupu mladi uzgajivači nisu prikazali svoju telad, ali su posjetiteljima s ponosom pokazali svoje nošnje i na taj način još jednom potvrdili bogatstvo tradicije ovog kraja.

mr. sc. Tatjana Međimurec

Izvor fotografija: prigorski.hr; Koprivničko-križevačka županija i HGK Županijska komora Koprivnica; drava.info