Obavijest proizvođačima koštičavog voća

Od posljednje preporuke za koštičavo voće pale su velike količine oborina te su sredstva koja su korištena protiv bolesti isprana. Promjenjivo vrijeme i česte oborine omogućuju širenje bolesti lista u voćnjacima.

Na svom koštičavom voću osim višnje za suzbijanje šupljikavosti lista registrirani su pripravci na osnovi kaptana (Captan WP 50, Kastor).

Na  trešnji, marelici, breskvi i nektarini može se koristiti i Delan 700 WDG.

Na višnji i marelici može se koristiti Merpan 80 WDG.

U nasadima potrebno je pratiti populaciju lisnih uši te prema potrebi obaviti tretiranje. Za suzbijanje lisnih uši na višnji dozvoljeni su insekticidi Calypso SC 480, Pirimor 50 WG i Mospilan 20 SG, na breskvi Calypso SC 480, Pirimor 50 WG, Movento i Mospilan 20 SG, na trešnji i nektarini  su dozvoljeni Calypso SC 480, Movento i Mospilan 20 SG, a na šljivi Mospilan 20 SG, Movento i Pirimor 50 WG.

Prilikom zaštite ranijih sorata trešnje vodite računa o karenci odabranih pripravaka!

U nasadima breskve zabilježena je visoka populacija leptira prve generacije breskvinog savijača (Cydia molesta). Ličinke se ubušuju u vrhove mladih izdanaka pa je u mladim nasadima breskve i nektarine potrebno provesti suzbijanje. Za suzbijanje se mogu koristiti insekticidi Runner 240 SC, Affirm, Affirm opti, Avaunt EC, Imidan 50 WG,Insegar 25 WG, Coragen 20 SC  i Delegate 250 WG.

Napomena: obavezno pokositi cvatući podrast ukoliko su prisutni korovi u cvatnji cvatnje (npr. maslačak, mrtva kopriva) zbog zaštite pčela!

Pripravke koristite isključivo prema uputama dobivenim uz sredstvo i prema Fitosanitarnom informacijskom sustavu http://fis.mps.hr/trazilicaszb/ te ambalažu od sredstva za zaštitu bilja zbrinuti prema zakonskim odredbama.

Dunja Prvčić, mag.ing.fitomedicine
dunja.prvcic@mps.hr