Umirovljenici u obavljanju gospodarskog ribolova

Kada se radi o obavljanju vezanog obrta (kao što je djelatnost gospodarskog ribolova), za obavljanje djelatnosti mora biti ispunjeni i poseban uvjet stručne osposobljenosti, odgovarajućeg srednje strukovnog obrazovanja ili položenoga majstorskog ispita, odnosno posebne zdravstvene uvjete ako je to propisano posebnim zakonom.

Drugim riječima, gospodarski ribolov na ribarskom plovilu dopušteno je obavljati samo osobama koje su stručno osposobljene, što se dokazuje Uvjerenjem ili Potvrdom o stručnoj osposobljenosti za obavljanje gospodarskog ribolova.

U slučaju da umirovljenik želi raditi u gospodarskom ribolovu, ovlaštenik povlastice ga može  zaposliti na nekoliko načina, a da i dalje prima svoju mirovinu.

Osoba koja je u starosnoj mirovini može se zaposliti na temelju ugovora o radu, ali samo na pola radnog vremena (četiri sata dnevno) kako bi i dalje primala svoju mirovinu u cijelom iznosu odnosno kako se ne bi obustavila njena isplata. No bitno je napomenuti kako ovo ne vrijedi za one u prijevremenoj mirovini, koji u tom slučaju ostvaruju pravo na rad, ali im neće biti isplaćena mirovinska primanja.

Umirovljenici također mogu raditi putem ugovora o djelu bez da izgube pravo na isplatu mirovine. Putem ugovora o djelu mogu se obavljati jednokratni poslovi koji se obično sastoje od obavljanja nekog fizičkog ili intelektualnog rada određene količine i kakvoće, do određenog roka i uz određenu naknadu.

Za umirovljenike je također pogodan i sezonski rad u poljoprivredi, biljogojstvu, stočarstvu ili ribarstvu. Sezonski radnik u poljoprivredi/ribarstvu je fizička nezaposlena osoba, korisnik mirovine ili tražitelj zaposlenja koji na temelju ugovora obavlja privremene, odnosno povremene sezonske poslove u poljoprivredi ili ribarstvu. Bez gubitka prava na mirovinu mogu se obavljati sezonski poslovi u trajanju od najduže 90 dana tijekom kalendarske godine (kod jednog ili više poslodavaca) što ne mora biti u neprekinutom trajanju.  Korisniku starosne mirovine, prijevremene starosne mirovine, obiteljske mirovine i invalidske mirovine zbog profesionalne nesposobnosti za rad evidentira se svojstvo osiguranika – sezonskog radnika u poljoprivredi i  ne obustavlja mu se isplata mirovine, odnosno ne određuje mu se novi mirovinski faktor.

Poslove sezonskog radnika u poljoprivredi/ribarstvu ne mogu obavljati:

  • Zaposlene ili samozaposlene osobe koje se nalaze u radnom ili socijalnom statusu na temelju kojeg su obvezno osigurane prema posebnim propisima
  • Osobe zaposlene temeljem ugovora o radu za stalne sezonske poslove
  • Osobe kojima je utvrđena opća nesposobnost za rad, osobe osigurane na produženo osiguranje prema posebnom propisu (npr. pomorci)
  • Maloljetne osobe
  • Osobe koje koriste rodiljna ili roditeljska prava prema posebnim propisima.

Kod sezonskog rada, poslodavac ne zapošljava radnika već koristi vrijednosne kupone za onoliko dana koliko će taj radnik obavljati poslove. U cijenu vrijednosnog kupona koje izdaje Ministarstvo financija, a može se kupiti u poslovnicama FINA-e, uračunati su obvezni doprinosi obračunati na dnevnu osnovicu. Zakonom je propisano da se ugovor sklapa prije početka rada, za svaki radni dan, predajom i prihvatom vrijednosnog kupona te njegovim evidentiranjem na propisanoj tiskanici ugovora.

Neupotrijebljene vrijednosne kupone za sezonski rad u poljoprivredi može se vratiti u bilo koju poslovnicu FINA-e najkasnije do kraja siječnja tekuće godine za prethodnu godinu.

Više informacija o kuponima može se naći na poveznici https://www.fina.hr/prodaja-kupona-i-ugovora-za-rad-u-poljoprivredi

mr. sc. Danijela Mioković

viša stručna savjetnica (ribarstvo)