Obavijest poljoprivrednim proizvođačima bobičastog voća

U narednom razdoblju tijekom kišnih dana malinama i kupinama prijeti opasnost od širenja bolesti koje su prezimile na prošlogodišnjim izdancima. Prvenstveno uzročnik žute hrđe (Kuehneola uredinis) te uzročnik sušenja i pjegavosti izdanaka (Septocyta ruborum, Didymella applanata).

Preporuča se primijeniti jedan od navedenih pripravaka:

Kupina: Folicur EW 250, Ridomil glod MZ pepite i Nordox75 WG.

Malina:  Folicur EW 250, Ridomil glod MZ pepite, Nordox75 WG, Score 250 EC.

Na većini bobičastog voća u kišnom razdoblju može se javiti problem sa sivom plijesni (Botrytis cinerea). Suzbijanje se može provesti pripravcima: Switch  62,5 WG, Teldor SC 500, Pyrus 400 SC.

Na malinama i kupinama za suzbijanje lisnih uši upotrijebiti: Calypso SC 480 ili Pirimor 50 WG.

Za suzbijanje štetnih grinja registriran je Vertimec i Kraft 18 EC, a za malininog pupara Calypso 480 SC ili Decis 100 EC.

Proizvođačima aronija preporučamo postaviti plave posude sa vodom u koji se dodaje eterično ulje anisa u cilju praćenja pojave dlakavih ružičara (Epicometis hirta). Potrebno ih je postaviti u voćnjak na zemlju i obavljati dnevni obilazak i prazniti posude sa ulovom.

Pripravke koristite isključivo prema uputama dobivenim uz sredstvo i prema Fitosanitarnom informacijskom sustavu http://fis.mps.hr/trazilicaszb/. Ambalažu od sredstva za zaštitu bilja zbrinuti prema zakonskim odredbama te voditi evidencijsku listu o uporabi sredstava za zaštitu bilja.

 

Dunja Prvčić, mag.ing.fitomedicine
dunja.prvcic@mps.hr

 

Pripremi za ispis