Obavijest poljoprivrednicima o mjerama zaštite nakon tuče

U noći s nedjelje na ponedjeljak ( 29.04.2019.) dijelove otoka Hvara posebno Starigradsko polje zahvatilo je nevrijeme s  jakom tučom. Zabilježene su štete na poljoprivrednim kulturama, a najznačajnije su u vinogradima u vidu potpunog ili djelomičnog oštećenja zelenih mladica i aktivne lisne površine.

VINOGRADARE upućujemo da čim prije primjene tzv. fiziološke biostimulatore s naglašenim sadržajem amino- i huminskih kiselina  npr. Drin (0,05-0,075 %), Poly-Amin (0,15 %), Goemar BM 86 (0,3 %), Darina 4 (1 %), Alghena (0,08 %), ENA 19989 (0,08 %), Amalgerol (0,25 %), Bioplex (0,05 %) Folifertil Ultra (0,5 %), Megafol (0,2 %), Trainer (0,25 %) i slično.

Radi bolje učinkovitosti i brže obnove lisne mase biostimulatore je potrebno primijeniti svakih 10 dana barem 2-3 puta.

Obzirom da se u narednim danima i dalje očekuje vlažno i kišno vrijeme potrebno je očuvati preostalu lisnu masu zdravom te je važno provesti zaštitu protiv plamenjače (Plasmopara viticola). U vinogradima u kojima je od posljednje zaštite prošlo manje od 7 dana mogu se koristiti kontaktni pripravci npr. Folpan 80 WDG, Solofol, Futura 50 WP, Shavit F, dok u vinogradima u kojima je prošlo više od 7 dana od posljednje zaštite prednost dati pripravcima npr: Forum Star DF , Curzate-F SC, Ridomil Gold Combi 45 WG , Fantic-F WP , Mikal Premium F , Pergado-F  i sl.

U maslinicima u kojima se masline nalaze neposredno pred cvatnju prednost dati već nabrojanim fiziološkim biostimulatorima, dok u mladim maslinicima i onim u kojima se ne očekuje urod  koristiti pripravke na osnovi bakra npr: Cuprablau Z, Nordox 75 WG, Neoram WG, Cupra, Copper key flow, Codimur SC.

Silvija Marušić dipl.ing.agr.

Pripravke koristiti prema uputi proizvođača. Nakon tretiranja popuniti evidencijski list o uporabi sredstava za zaštitu bilja, a potrošenu ambalažu zbrinuti na propisani način.