Obavijest proizvođačima povrća

Nestabilno vrijeme, praćeno oborinama u vidu lokalnih pljuskova, stvorit će uvjete za infekciju te pojavu bolesti, plamenjače krumpira i rajčice (Phytophthora infestans), plamenjače krastavaca (Pseudoperonospora cubensis). Stoga, preporučamo zaštitu jednim od dozvoljenih pripravaka: Champion WG 50, Neoram WG, Curzate B WG, Acrobat MZ WG, Equation pro, Ridomil Gold MZ Pepite, Ortiva i dr.

Za praćenje populacije štetnika u nasadu  postaviti žute i plave ljepljive ploče.

Za lisne uši (Aphididae) mogu se primijeniti pripravci: Actara 25 WG, Mospilan 20 SP, Decis 2,5 EC. U slučaju pojave kalifornijskog tripsa (Frankliniella occidentalis) mogu se primijeniti pripravci: Laser, Vertimec 018 EC za rajčicu i krastavce, te za papriku, Laser, Vertimec 018 EC, Kraft 18 EC. U slučaju pojave koprivine grinje (Tetranychus urticae), mogu se primijeniti također Kraft EC ili Vertimec 018 EC, sa napomenom da je navedene pripravke najbolje primijeniti u večernjim satima jer su fotolabilni.

Za biološke proizvođače, primjerice paprike, u zaštićenim prostorima, paziti na odabir  pripravaka protiv tripsa , s obzirom na unesene predatore. Konzultirati se sa dobavljačima.

Provedbom zaštitnih mjera nužno se pridržavati uputa na etiketi , sukladno registraciji proizvođača rabljenog sredstava za zaštitu bilja!

Podaci o registracijama i dozvolama sredstava za zaštitu bilja nalaze se u Fitosanitarnom informacijskom sustavu ( FIS baza) Ministarstva poljoprivrede na web adresi: https://fis.mps.hr/trazilicaszb/ (https://fis.mps.hr/trazilicaszb/)

Upozoravamo na urednu popunu evidencijske liste rabljenih pripravaka, kao i na njihovo prikladno zbrinjavanje nakon uporabe!

Skupljanje ambalažnoga otpada SZB provest će se 22.08.2019., u Nadinskom blatu, u vremenu od 08:00-10:00 sati.

Silvija Grbić Atelj, dipl. ing. agr.
E – mail: Silvija.Grbic.Atelj@mps.hr

Pripremi za ispis