Obavijest proizvođačima luka

Plamenjača luka (Peronospora destructor) je bolest koja se razvija na luku, poriluku i češnjaku. Infekcije nastupaju pri temperaturama od 4-25⁰ C, a najpovoljnije temperatura je 12⁰C uz relativnu vlagu zraka 6 sati iznad 80 %. Na oboljelim biljkama prvi znakovi bolesti javljaju se kao blijede pjege sa sivoljubičastom prevlakom. Zaraženo lišće vene i propada, i u konačnici se suši. Za zaštitu luka od plamenjače, registrirani su pripravci: Acrobat MZ WG ( luk, poriluk, češnjak), Aliette flash ( luk), Infinito ( luk), Neoram WG ( luk, poriluk), Ortiva ( poriluk, luk, češnjak), Quadris ( luk, češnjak), Ridomil Gold MZ PEPITE ( luk, češnjak) i dr.

Lukova muha ( Delia antiqua) osim luka, napada i poriluk i češnjak. Let započinje polovicom travnja, počinje odlagati jaja ili na mlade biljke, oko korijenovog vrata, na lučice i dr. Prva generacija je najopasnija, jer napada mlade i još potpuno nerazvijene biljke. Prvi simptomi napada se javljaju u vidu venuća, žućenja i sušenja središnjeg lista. Pojava odraslih oblika može se pratiti postavljanjem žutih ploča.

Preporučene pripravke potrebno je primijeniti prema uputama proizvođača. Svako tretiranje je potrebno evidentirati i ambalažu je potrebno zbrinuti na zakonom propisan način.

Podaci o registriracijama i dozvolama sredstava za zaštitu bilja nalaze se u Fitosanitarnom informacijskom sustavu- Fis baza, Ministarstva poljoprivrede: https://fis.mps.hr/trazilicaszb/

Zrinka Krpan-Buić, dipl. ing. agr.
E-mail: zrinka.krpan-buic@mps.hr

Pripremi za ispis