Obavijest voćarima

Većina stabla jabuke nalaze se punoj cvatnji. U dane vikenda meteorolozi prognoziraju nove količine oborina.

S toga preporučamo da se obave mjere zaštite protiv fuzikladija ili krastavosti (Venturia ineaqvalis) jabuke. Prije kiše potrebno je ponoviti zaštitu prema preporuci od 16. travnja ove godine. Ukoliko se zaštita obavlja nakon oborina zaštitu treba obaviti kombinacijom sistemičnog i kontaktnog fungicida.

U tu svrhu mogu se koristiti Score 250 EC, Difcor, Argo EC, Indar 5 EW i sl. i dr. u kombinaciji s Dithane M-45, Dithane DG Neotec, Pinozeb M-45, Mankozeb, Delan 700 WDG, Chorus 75 WG i sl.

Navedeni sistemični fungicidi djeluju i na pepelnicu (Podosphaera leucotricha) jabuke. Grančice zaražene pepelnicom mehanički odstraniti, iznijeti iz voćnjaka i spaliti.

Ako su koštićave voćke još u stadiju cvatnje odnosno procvjetavanja nakon najavljenih oborina bilo bi potrebno ponoviti zaštitu protiv monilije (Monilinija laxa)  prema preporuci od 03. travnja ove godine.

Koštićave voćke koje su završile cvatnju preporučamo provesti zaštitu protiv bolesti lista.

U nasadima šljiva mogu se koristiti fungicidi na bazi kaptana: Captan WP 50, ili Kostar.

Na trešnji može se upotrijebiti Delan 700 WDG protiv šupljikavosti lista i kozičavosti lista.

Protiv kozičavosti lista na višnji i trešnji (Blumeriella jaapii) može se upotrijebiti fungicid Chromodin S-65, Luna Experience.

Pripravke primijeniti prema uputama koja se dobiju prilikom kupnje sredstva za zaštitu bilja, a pri primjeni sredstva koristiti zaštitnu odjeću.

Podaci o registriranim SZB u RH vode se u Fitosanitarnom informacijskom sustavu (FIS) dostupnom na web adresi: http://fis.mps.hr/trazilicaszb/ .

Ne zaboravite na obavezu vođenja evidencijskog lista o uporabi sredstava za zaštitu bilja,

obavezu pravilnog zbrinjavanja prazne ambalaže od sredstava za zaštitu bilja, te obvezu redovitog pregleda strojeva za primjenu pesticida (Zakon o održivoj uporabi pesticida (NN br.14/14 i 115/18); Pravilnik o uspostavi akcijskog okvira za postizanje održive uporabe pesticida (NN br. 142/12).

Martina Orešković, dipl. inž. agr.
e-mail: Martina.Oreskovic@mps.hr

Pripremi za ispis