Obavijest vinogradarima!

Vinogradare upućujemo na pregled nasada. Od pojave listića do pojeve grozdića mladice su najosjetljivije na napad crne pjegavosti rozgve (Phomopsis viticola).

Kako se početkom slijedećeg tjedna očekuje se promjena vremena i moguće oborine, stoga u vinogradima ovisno o zadnje izvršenoj zaštiti i ovisno o porastu preporučamo prije oborina izvršiti preventivnu zaštitu od crne pjegavosti.

Za prva tretiranja u zaštiti od crne pjegavosti rozgve preporučamo jedan od pripravaka na osnovi bakra u kombinaciji jednim od pripravaka na osnovi sumpora ili jedan od organskih fungicida na osnovi mankozeba ili folpeta ili metirama ili ditianona također u kombinaciji sa jednim pripravkom na osnovi sumpora.

U tablici pregled registriranih pripravaka za suzbijanje crne pjegavosti rozgve primjereni fenofazi na dan 19.04.2019. (izvor FIS).

aktivna tvar trgovački naziv način djelovanja maksimalni broj tretiranja u vegetaciji
bakarni oksiklorid Cuprablau Z kontaktno 3
bakarni oksid Nordox 75 WG kontaktno  
metiram Polyram DF kontaktno 2
mankozeb Dithane M-45, Pinozeb M45,

Penncozeb 75 DG

kontaktno  
ditianon+kalijevi fofonati Delan pro sistemično 4
folpet Solofol kontaktno 5

 

U tablici registrirani pripravci na osnovi sumpora primjereni fenofazi na dan 19.04.2019. (izvor FIS).

aktivna tvar trgovački naziv način djelovanja maksimalni broj tretiranja u vegetaciji
sumpor Chromosul 80, Cosavet DF, Kalinosul 80 WG, Kossan WG, Kumulus DF, Sulfolac 80 WG,Sumpor SC-80,Brimflo, Thiovit Jet, Sulgran, Sumpor WG 80, kontaktno 4

Za sve dodatne informacije i pojašnjenja molimo obratiti se kroz individualna savjetovanja.

Podatci o registriranim SZB u RH vode se u  Fitosanitarnom  informacijskom  sustavu (FIS) dostupnom na web adresi: http://fis.mps.hr/trazilicaszb/.

Uvažavanje općih načela integrirane zaštite bilja obveza je za sve poljoprivredne proizvođače od 01.01.2014. Sredstva za zaštitu bilja primijeniti u skladu s rješenjem o registraciji/dozvoli i pisanoj uputi proizvođača. Profesionalni korisnici SZB dužni su voditi i čuvati evidenciju o primjeni SZB najmanje tri godine. Praznu ambalažu SZB, ambalažu s ostacima SZB i ostatke škropiva profesionalni korisnik dužan je odvojeno sakupljati i privremeno skladištiti do predaje ovlašteno josobi sukladno posebnom propisu koji uređuje gospodarenje otpadom. Uređaji za primjenu SZB podliježu obveznom redovitom pregledu.

Karmen Karlić, dipl.inž.agr.
e-mail: karmen.karlic@mps.hr