Obavijest proizvođačima luka i češnjeka!

Obavještavamo poljoprivrednike na pojavu nekih od najznačajnijih štetnika češnjaka i luka. Rano u proljeće javlja se češnjakova muha (Helomyza lurida), a porastom temperatura javljaju se lukova muha (Delia antiqua)lukov moljac (Acrolepiopsis assectella), tripsi , lisne uši i dr.

Aktivnost lukove muhe započinje na temperaturama iznad 10ᵒC. Ženka odlaže između 5 i 20 jajašaca, na lukovice ili na tlo u blizini biljke. Tijekom 12-30 dana jedna lukova muha može odložiti i do 200 izduženih bjelkastih jajašaca. Iz njih se razvijaju bijele ličinke koje prodiru u lukovicu sa strane ili putem baze lista. Odrasle ličinke bijele su boje i duljine do 10 mm. Ličinke se hrane u lukovici između 15 i 25 dana nakon čega se kukulje u lukovici ili tlu.

S obzirom da nema niti jednog registriranog insekticida u RH za suzbijanje lukove muhe, preporuča se u usjevima luka i češnjaka postaviti žute ljepljive ploče, na kolčiće visine 30-tak koji će bojom privući odraslu muhu i mehanički ju suzbiti.

Dozvolu za primjenu u luku i češnjaku imaju slijedeći insekticidi:

Naziv preparata Štetnik Doza/koncentracija
Rogor 40 duhanov resičar (trips)

 

0,5-0,6 l/ha uz utrošak vode 300 l/ha

 

Ne primijeniti u vrijeme cvatnje!

Decis 2,5 EC duhanov resičar (trips), lukova zlatica  0,3-0,5 l/ha (50 ml/hl).

Primijeniti kod pojave štetnika

Decis 100 EC sovice pozemljuše, duhanov resičar (trips)

 

0,075-0,125 l/ha uz utrošak vode 400-500 l/ha kod prve pojave štetnika
Scatto sovice pozemljuše, duhanov resičar (trips)

 

0,3-0,5 l/ha uz utrošak vode 400-500 l/ha, pojavom štetnika od fenofaze razvoja tri lista do punog razvoja glavice (BBCH 13-49).
Cythrin max lisne uši, cvrčci, tripsi, staklenički štitasti moljac, sovice 100 ml/ha. Vrijeme primjene sredstva u vegetaciji: kod pojave štetnika.
Calypso SC 480 Luk: tripsi

Češnjak: tripsi i lisne uši

na otvorenom, u količini 0,2 l/ha, uz utrošak 400-600 l vode/ha. Suzbijanje je potrebno obaviti na početku napada štetnika.
Laser  tripsi, sovica pozemljuša, lukov moljac, dyspessa ulula

 

20-25 ml/hl, po pojavi štetnika (odrasli ili gusjenice) Šest sati nakon primjene otporan je na oborinsko ispiranje dok se potpuno upije u list nakon 12-24 h.

Preporučena sredstva za zaštitu bilja primijenite sukladno uputi proizvođača i u skladu s Fitosanitarnim informacijskim sustavom http://fis.mps.hr./trazilicaszb/. Primjenu sredstava za zaštitu bilja mogu obavljati samo osobe s položenim ispitom o sigurnom rukovanju i pravilnoj primjeni pesticida!

Nakon svake primjene sredstva za zaštitu bilja nužno je da se popuni evidencija o uporabi sredstava za zaštitu bilja, a koju možete dobiti u najbližoj ispostavi Ministarstva poljoprivrede (bivša Hrvatska poljoprivredno-šumarska savjetodavna služba) i da se prazna ambalaža zbrine na propisan način do organiziranog odvoza putem akcije ”Prateći list”.

Akcija prateći list (odvoz prazne ambalaže od sredstava za zaštitu bilja za područje Primorsko – goranske županije će se održati 23.04.2019. kod poljoapoteke Cortina, Novo naselje, Mavrinci bb, Čavle od 9.00-11.00 sati.

Korisnicima je osiguran besplatni povrat prazne ambalaže isključivo ovih tvrtki:

Agroavant, AgroChem-Maks, Agroteks, BASF, Bayer CropScience, Chromos Agro, Danon, Dow AgroSciences, Euroazijski pesticidi, Florel, Genera, Iskra Zelina Kemijska Industrija, Nufarm, Monsanto, Orchem, Pinus Agro, Stockton, Syngenta Agro.

U sklopu projekta se sakuplja samo prazna primarna/opasna ambalaža navedenih proizvođača koji financiraju projekt. Transportna ambalaža kao niti ambalaža bilo kojih drugih proizvoda koji nisu sredstva za zaštitu bilja (npr mineralna gnojiva) se ne prihvaća.

Marijana Lemić, mag. ing. fitomedicine
e-mail: 
Marijana.Lemic@mps.hr

 

Pripremi za ispis