Obavijest voćarima!

Tijekom kišnog razdoblja na području naše županije palo je od 60 do 85 litara kiše po m². Ovisno o lokalitetu stabla koštićavog voća su u fazi početka cvatnje do pune cvatnje stoga je opasnost od moguće zaraze gljivicom koja uzrokuje paleži cvijeta i rodnih grančica  (Monilinija laxa) vrlo velika. S toga savjetujemo ponoviti fungicidnu zaštitu protiv ove bolesti prema preporuci od 03. travnja ove godine.

U šljivicima u fazi procvjetavanja (opadanja latica) preporučamo da se provede zaštita protiv šljivine osice – Crna šljivina osica (Hoplocampa minuta) i Žuta šljivina osica (Hoplocampa flava ) koja uzrokuje opadanje tek zametnutih plodova.

Let šljivinih osica može se prati postavljanjem bijelih ljepljivih ploča. Kritičnim brojem smatra se ulov od 30 osica.

Šljivina osica odlaže jaja na čašku cvijeta iz kojih izlaze ličinke koje se ubušuju u plodić i izgrizaju njegovu unutrašnjost. Napadnuti plodići otpadaju, a na njima se može primijeniti rupica – mjesto na kojem je ličinka izašla i preselila na susjedni plodić.

Za mjeru zaštite proziv šljivine osice može se koristiti pripravak Mospilan 20 SG, Direkt, Decis 2,5 EC.

Zaštitu izvršiti predvečer kada pčele ne lete, pri mirnom vremenu bez vjetra. Također je potrebno odstraniti korove u cvatnji prije tretiranja!

Većina stabala jabuke nalaze se u fazi otvorene lisne rozete i pojave ružičastih pupova. Zbog dugotrajnijeg kišnog razdoblja moguće su prve ovogodišnje infekcije fuzikladijem ( Venturia sp. ). S toga preporučamo da se obave mjere zaštite protiv fuzikladija ili krastavosti jabuke jednim od pripravaka:  Delan 700WDG, Dithane DG Neotec, Dithane M-45, Mankozeb, Penncozeb 75 DG, Star 80, Manfil 80WP, Polyram DF i dr.

Za zaštitu protiv pepelnice jabuke (Podosphaera leucotricha) koristiti jedan od pripravaka: Chromosul 80, Thiovit jet ili Sumpor SC80. Grančice zaražene pepelnicom mehanički odstraniti, iznijeti iz voćnjaka i spaliti.

Pripravke primijeniti prema uputama koja se dobiju prilikom kupnje sredstva za zaštitu bilja, a pri primjeni sredstva koristiti zaštitnu odjeću.

Podaci o registriranim SZB u RH vode se u Fitosanitarnom informacijskom sustavu (FIS) dostupnom na web adresi: http://fis.mps.hr/trazilicaszb/ .

Ne zaboravite na obavezu vođenja evidencijskog lista o uporabi sredstava za zaštitu bilja,

obavezu pravilnog zbrinjavanja prazne ambalaže od sredstava za zaštitu bilja, te obvezu redovitog pregleda strojeva za primjenu pesticida (Zakon o održivoj uporabi pesticida (NN br.14/14 i 115/18); Pravilnik o uspostavi akcijskog okvira za postizanje održive uporabe pesticida (NN br. 142/12).

Martina Orešković, dipl. inž. agr.
E-mail: Martina.Oreskovic@mps.hr

Pripremi za ispis