Obavijest vinogradarima

Na većini lokaliteta u priobalju i na otocima vinova loza se nalazi u fenofazi pojave do razvijenih listića, dok je u zaleđu u fenofazi vunastog pupa do pojave listića. Vremenski uvjeti pogoduju razvoju bolesti crne pjegavosti vinove loze (Phomopsis viticola) te je potrebno čim se vremenski uvjeti stabiliziraju ponoviti zaštitu vinograda jer su oborine u prethodnim danima potpuno isprali primijenjene kontaktne pripravke.

Preporučujemo upotrebu pripravaka registriranih za crnu pjegavost na vinovoj lozi na osnovi folpeta (Shavit F, Solofol) ili mankozeba (Dithane M-45, Pinozeb M-45, Penncozeb 75 DG) ili metirama (Polyram DF).

Navedenim pripravcima je moguće dodati sumporni pripravak (Chromosul 80,Chromosul WG, Thiovit Jet, Kumulus DF, Kossan WG, Kalinosul 80 WG, Cosavet DF, Sumpor SC 80, Sumpor WG-80, Sulfolac 80 WG, Brimflo  SC)  radi smanjenja populacije štetnih  lozinih grinja, a koji će preventivno djelovati na uzročnika pepelnice (Erysiphe necator).

U vinogradima na južnim ekspozicija gdje je naprednija vegetacija tj. fenofaza pojave grozdića mogu se primijeniti pripravci Mikal Flash, Mikal Premium F.

Pripravke koristiti po mirnom vremenu prema uputi proizvođača. Nakon tretiranja popuniti evidencijski list o uporabi sredstava za zaštitu bilja, a potrošenu ambalažu zbrinuti na propisani način. Podaci o registracijama i dozvolama sredstva za zaštitu bilja nalaze se u Fitosanitarnom informacijskom sustavu (FIS baza) Ministarstva poljoprivrede na web adresihttps://fis.mps.hr/trazilicaszb/

Silvija Marušić dipl.ing.agr.

Pripremi za ispis