Obavijest proizvođačima koštičavog voća

S obzirom da su pojedini nasadi koštičavog voća (osobito oblačinska višnja!) još uvijek u fazi cvatnje upozoravamo voćare da je kišovito vrijeme izuzetno povoljno za razvoj infekcije uzročnikom paleži cvijeta i sušenja izboja (Monilinia laxa). U posljednjih 7 dana bilježimo i vrlo veliku količinu oborine.

Tablica 1. Količina kiše zabilježena u razdoblju 5.-12. travnja

Lokalitet Količina kiše/ l/m2
Koprivnica 53
Gola 51
Novigrad Podravski 52
Virje 47
Čepelovac 57
Kozarevac 48
Carevdar 61
Križevci 52
Kalnik 83

Za zaštitu od paleži cvijeta i sušenja izboja na svim vrstama koštičavog voća dozvoljen je Signum DF, a na pojedinim vrstama dozvoljeni su i sljedeći fungicidi

višanja: Chorus 75 WG, Chorus 50 WG, Luna Expirience

trešnja: Indar 5 EW, Switch 62,5 WG, Chorus 50 WG, Teldor SC 500, Luna Expirience

šljiva: Chorus 50 WG, Teldor SC 500, Indar 5 EW, Switch 62,5 WG, Systhane 20 EW

nektarina: Chorus 50 WG, Switch 62,5 WG, Systhane 20 EW

breskva: Teldor SC 500, Switch 6,25 WG, Chorus 50, Luna Experience, Systhane 20 EW

Zaštitu voćnjaka u cvatnji obavite u večernjim satima kada pčele ne lete. Prije zaštite obavezno pokosite voćnjak ako su u njemu prisutni korovi u fazi cvatnje (npr. maslačak, mrtva kopriva) te o primjeni insekticida opasnog za pčele obavijestite najbližu udrugu pčelara!

Preporučena sredstva za zaštitu bilja primijenite sukladno uputi proizvođača i u skladu s Fitosanitarnim informacijskim sustavom. Primjenu sredstava za zaštitu bilja mogu obavljati samo osobe s položenim ispitom o sigurnom rukovanju i pravilnoj primjeni pesticida, za aplikaciju se smiju koristiti samo pregledani uređaji za primjenu pesticida.  Ambalažu sredstava za zaštitu bilja potrebno je zbrinuti na propisani način te voditi evidencijsku listu o uporabi sredstava za zaštitu bilja.

mr. sc. Željkica Oštrkapa-Međurečan
E-mail: zeljkica.medurecan@mps.hr

Pripremi za ispis