Obavijest proizvođačima luka i češnjaka 10.04.2019.

U usjevima ozimog luka i češnjaka, koji je sada u fazi 3 do 4 razvijena lista može se provesti zaštita od korova primjenom jednog od herbicida:

Fusilade forte, Select Super, Focus Ultra , Agil 100 EC, Lontrel 300 i dr.

Nakon sadnje proljetnog luka i proljetnog češnjaka mogu se koristiti neki od herbicida :

Stomp Aqua , Filon 80 EC , Challenge 600, Lentagran 45 WP i dr.

U usjevima ozimog češnjaka za zaštitu od plamenjače mogu se koristiti neki od navedenih registriranih fungicida: Neoram WG, Dithane DG, Quadris, Acrobat MZ WG, Ortiva SC,  i Ridomil Gold MZ WG.

Očekuje se pojava odraslih oblika lukove muhe (Delia antiqua). S obzirom da u RH nema registriranog insekticida za suzbijanje lukove muhe, preporuča se postaviti žute ljepljive ploče na 30 cm visine radi praćenja pojave lukove muhe i smanjenja broja populacije.

Uz plodored, pokrivanje gredica agril folijom u vrijeme aktivnog leta prezimljujućih odraslih oblika lukove muhe način je smanjenja napada.

Usjeve luka koji se namjeravaju koristiti kao "mladi luk" nije dopušteno tretirati sredstvima za zaštitu bilja!

Podatke o sredstvima registriranim za ovu namjenu možete pronaći na web stranici Ministarstva poljoprivrede u bazi podataka Fitosanitarnog informacijskog sustava (FIS), putem internetske tražilice http://fis.mps.hr/trazilicaszb/.

Prije upotrebe sredstva obavezno pročitati priloženu uputu o primjeni i sredstva koristiti prema preporukama proizvođača. O provedenom tretiranju potrebno je voditi evidenciju, a praznu ambalažu SZB zbrinuti na propisani način.

Sanja Vuković dipl.ing.agr.
e-mail:sanja.vukovic@mps.hr

Pripremi za ispis