Obavijest voćarima 03.04.2019.

Stabla rani sorti trešnje ovisno o lokalitetu su u fazi početka cvatnje, dok je većina stabala šljive u fazi bijeloga pupa.

Upravo tijekom cvatnje koštičavog voća može doći do infekcije uzročnikom paleži cvijeta i rodnih grančica  (Monilinija laxa). Zaštitu koštičavog voća potrebno je provoditi na početku cvatnje, u cvatnji i na kraju cvatnje što ovisi o vremenskim uvjetima, a savjetujemo je provesti svakako prije kiše.

S toga preporučamo voćare da prate vremensku prognozu i prije moguće oborine izvrše zaštitu slijedećim pripravcima za zaštitu bilja.

Na koštićavom voću može se primijeniti: Signum.

Na šljivi može se primijeniti i Switch 62,5 WG, Teldor SC 500, Chorus 50 WG, Indar 5 EW.

Na trešnji može se primijeniti i Switch 62,5 WG, Teldor SC 500 Indar 5 EW, Luna experience.

Na višnji može se primijeniti i Chorus 75 WG, Chorus 50 WG, Luna experience.

Prilikom tretiranja biljni organi moraju biti suhi.

Početkom cvatnje šljive  za praćenje početka i intenziteta pojave šljivinih osica preporučamo postavljanje bijelih ljepljivih ploča .

Podaci o registriranim SZB u RH vode se u Fitosanitarnom informacijskom sustavu (FIS) dostupnom na web adresi Ministarstva poljoprivrede: https://fis.mps.hr/trazilicaszb/

Obavezno prije pripreme i primjene sredstva pročitati priloženu uputu, a pri primjeni sredstva koristiti zaštitnu odjeću.

Ne zaboravite na obavezu vođenja evidencijskog lista o uporabi sredstava za zaštitu bilja

obavezu pravilnog zbrinjavanja prazne ambalaže od sredstava za zaštitu bilja, te obvezu redovitog pregleda strojeva za primjenu pesticida (Zakon o održivoj uporabi pesticida (NN br.14/14 i 115/18); Pravilnik o uspostavi akcijskog okvira za postizanje održive uporabe pesticida (NN br. 142/12).

Martina Orešković, dipl. inž. agr.
E-mail: Martina.Oreskovic@mps.hr

Pripremi za ispis