Obavijest proizvođačima krumpira! 03.04.2019.

Vrijeme je pripreme tla za sadnju krumpira. Preporučamo da se izvrši pregled tla na prisutnost zemljišnih štetnikažičnjaci, grčice hrušta, gusjenice sovica, rovac .

Pregled tla na zemljišne štetnike obavlja se kopanjem jama dimenzija 25×25, a dubina jame odgovara jednoj duljini lopate (25 cm). Sva zemlja iz jame se stavi na prostirku, mrvi te detaljno pregleda na prisutnost štetnika. Prosječan broj jama za male parcele iznosi 5-8 jama, a za parcele od 1-5 ha iznosi 8-14 jama. Da bi se dobio broj pojedinog štetnika po m² treba izbrojiti pojedinačno svakog štetnika, pomnožiti dobiveni broj sa 16 te podijeliti s brojem jama.

Zaštita od štetnika u tlu može se provesti primjenom insekticida u trake uz inkorporaciju, ovisno o visini populacije štetnika (kritičan broj – 3-5 štetnika/ m²).

Za suzbijanje žičnjaka  može se koristiti pripravak:

Force 1,5-G – primjenjuje se u redove za vrijeme sadnje pomoću depozitora za granulirane insekticide u dozi 7-10 kg/ha. Primjena nije dozvoljen u mladom krumpiru; karenca 91 dan.

Prije ili prilikom sadnje gomolja može se provesti zaštita od bolesti bijele noge (Rizoctonia solani). U tu svrhu mogu se koristiti pripravak Monceren 250 FS – tretiranjem gomolja prije ili prilikom sadnje (tretiranje gomolja na pokretnoj traci 0.6 l/t, unutar sadilice 0,6 l/t ili u brazdu 3L/ha). Pripravcima Ortiva, Zakeo 250 SC, Zafra Azt 250 SC zaštita se provodi u vrijeme sadnje i tretira se brazda (gomolji ostaju netretirani), u količini 3 l/ha.

Podaci o registriranim SZB u RH vode se u Fitosanitarnom informacijskom sustavu (FIS) dostupnom na web adresi: http://fis.mps.hr/trazilicaszb/.

Pripravke primijeniti prema uputama koja se dobiju prilikom kupnje sredstva za zaštitu bilja.

Ne zaboravite na obavezu vođenja evidencijskog lista o uporabi sredstava za zaštitu bilja, obavezu pravilnog zbrinjavanja prazne ambalaže od sredstava za zaštitu bilja, te obvezu redovitog pregleda strojeva za primjenu pesticida (Zakon o održivoj uporabi pesticida (NN br.14/14 i 115/18); Pravilnik o uspostavi akcijskog okvira za postizanje održive uporabe pesticida (NN br. 142/12).

Martina Orešković, dipl. inž. agr.
E-mail: Martina.Oreskovic@mps.hr

Pripremi za ispis