Obavijest voćarima 02.04.2019.

Jabuke u našoj županiji su s porastom temperature krenule u razvojni stadij mišjih uši, a raniji sortiment je u fazi ružičastog balona. S obzirom na najavljene oborine i intenzivni porast lisne mase potrebno je izvršiti preventivnu zaštitu protiv uzročnika krastavosti jabuka (Venturia inaequalis). Za tu namjenu se može upotrijebiti jedan od pripravaka: Chorus 75 WG, Indar 5 EW, Difcor te Mystic EC koji ima i popratno djelovanje na uzročnika pepelnice (Podosphaera leucotricha).

Također, potrebno je pratiti pojavu lisnih uši i ličinki crvenog voćnog pauka.

Nasadi breskvi, nektarina, bajama koji se nalaze u razvojnom stadiju pune cvatnje ili pri završetku cvatnje, te trešnje i višnje koje su u cvatnji, ovisno o lokaciji i sortimentu, potrebno je zaštititi protiv uzročnika paleži cvijeta i sušenja rodnih izboja ( Monillia laxa) jednim od dozvoljenih preparata: Signum DF, Indar 5 EW, Nativo 75 WG, Chorus 50 WG, Switch 62,5 WG.

Preporučamo zaštitu provesti ranije ujutro ili kasnije pred večer u doba kad pčele ne lete!

Podaci o registriranim i dozvoljenim SZB u RH nalaze se u Fitosanitarnom informacijskom sustavu (FIS) dostupnom na web adresi: http://fis.mps.hr/trazilicaszb/.

Provedbom zaštitnih mjera nužno se pridržavati uputa na etiketi proizvođača, sukladno registraciji rabljenog sredstava za zaštitu bilja!

Upozoravamo na urednu popunu evidencijske liste rabljenih pripravaka, kao i na njihovo prikladno zbrinjavanje nakon uporabe.

Silvija Grbić Atelj, dipl. ing. agr.
E – mail: Silvija.Grbic.Atelj@mps.hr

Pripremi za ispis