Obavijest posjednicima šimšira 29.03.2019.

Pregledom živice šimšira u okućnicama u priobalnom djelu Županije uočene su gusjenice i zabilježena prva ovogodišnja oštećenja od šimširovog moljca (Cydalima perspectalis).

Šimširov moljac je leptir koji spada u  invazivne tj. strane vrste koja se brzo šire u novom staništu i imaju negativan utjecaj na bioraznolikost.

Štetnik može uzrokovati potpuni gubitak lišća (golobrst) šimšira nakon čega se biljke vrlo slabo oporavljaju ili se u potpunosti osuše.

Savjetuje se redovito kontrolirati unutrašnjost biljke jer se tu pronalaze prve štete i mlade gusjenice koje  su zeleno-žute boje sa crnom glavom, dok su odrasle gusjenice zelene i imaju tipične debele crne i tanke bijele pruge po sebi sa crnim točkama na leđnoj strani.  Također   simptom koji upućuje na prisutnost šimširovog moljca su svilenkasti zapreci i svilene niti na šimširu.

Štetnik se može suzbiti mehaničkim  (ekološki najprihvatljiviji način) i kemijskim metodama. Mehanički se mogu ukloniti i spaliti zapreci u kojima gusjenica prezimljava preko zime. Također, gusjenice i kukuljice se mogu ručno sakupljati, a kao učinkovita metoda pokazalo se „pranje“ grmova visokotlačnim čistačima.

Primjena kemijskih metoda insekticidima je učinkovita  kada se suzbijaju mlađe gusjenice, međutim obzirom da nemamo  službeno registrirane insekticide za ovog štetnika, moguće je koristiti one djelatne tvari koje u registrirane u ukrasnom bilju protiv drugih štetnika                          ( http://fis.mps.hr/trazilicaszb/ )

Napominjemo da redovita kontrola na početku proljeća šimšira i uklanjanje gusjenica čim se uoče predstavlja najučinkovitiju metodu, jer se na taj način smanjuje njihova brojnost i razvoj sljedeće generacije štetnika.

Silvija Marušić dipl.ing.agr.

Pripremi za ispis