Obavijest proizvođačima ozimih žitarica! 27.03.2019.

Zbog neobično toplog razdoblja još sredinom zadnje dekade mjeseca veljače o.g. i početkom druge dekade ožujka o.g. upućene su obavijesti proizvođačima ozimih žitarica o potrebama redovitih zdravstvenih pregleda na moguću pojavu prvih znakova bolesti, prihrane usjeva krajem zime i mjerama suzbijanja korova na parcelama gdje to proizvođači nisu proveli već u ranim stadijima nakon nicanja usjeva – tijekom jeseni 2018. godine!

Usjevi ozimih žitarica su različite kondicije i zdravstvenog stanja, ovisno o rokovima sjetve, izboru sjemena i provedenim agrotehničkim mjerama njege. Na većini polja ozimi ječam i pšenica su nakon oborina zabilježenih 18. i 25. ožujka o.g. u stadiju intenzivnog porasta vlati! Krajnje je vrijeme za suzbijanje korova na parcelama gdje to nije već obavljeno u ranijem razdoblju. Na izbor herbicida utječe dominantni korovi prisutni na poljima. Na hrvatskom je tržištu registriran zadovoljavajući broj herbicida (npr. 23 djelatnih tvari i njihovih kombinacija) (http://fis.mps.hr/trazilicaszb/). Primjena herbicida u proljeće obavlja se u razvojnom stadiju usjeva BBCH 21-30 uz mogućnost korektive aplikacije do faze BBCH 32!

Manji broj herbicida selektivan je nakon busanja žitarica. Do stadija jednog koljenca mogu se primijeniti jodsulfuron, tribenuron, bentazon a do stadija dva koljenca mogu se koristiti pripravci koji sadrže klopiralid, fluroksipir, amidosulfuron, fenaksapropetil (http://fis.mps.hr/trazilicaszb/)! Voditi računa o selektivnosti herbicida u ozimim žitaricama, odnosno u uputama provjeriti u kojem je razvojnom stadiju optimalna primjena pojedine djelatne tvari i trgovačkog pripravka!

Moguća pojava uzročnika bolesti ozimih žitarica!

Vremenski uvjeti zabilježeni tijekom većeg dijela zime 2018./19. nisu pogodovali ranijoj i jačoj pojavi bolesti ozimih žitarica (vidi Tablicu 1.), kao nekih ranijih sezona (npr. početkom 2014.)! Stoga prema zdravstvenom stanju ozimih usjeva, a prema stvarnoj potrebi krajem ožujka i/ili početkom travnja o.g. planirati primjenu fungicida za moguće "kasno-zimsko čišćenje" žitarica od uzročnika bolesti!

Tablica 1. Količina oborina (mm) kroz "zimsko razdoblje" 2018./19. sezone na nekim mjernim lokalitetima u Međimurju ("iMetos"):

Lokalitet

rujan

listopad

studeni

prosinac

siječanj

veljača

Ukupno

Trnovčak

101,8

28,0

56,0

11,2

25,4

25,8

248,2

Belica

113,0

39,4

81,4

12,0

29,8

35,2

310,8

Orehovica

80,3

36,8

70,4

8,8

20,6

20,8

237,7

D.Pustakovec

86,4

42,2

66,4

10,2

27,8

35,4

268,4

*višegodišnje prosječne količine oborina u okolici Čakovca iznose po mjesecima: rujan 87,3 mm; listopad 89,0 mm; studeni 72,7 mm; prosinac 53,9 mm; siječanj 30,6 mm; veljača 43,3 mm (ukupno 376,8 mm)!

VAŽNO: U razdoblju od početka rujna 2018. do kraja veljače 2019. na pojedinim je mjernim lokalitetima Županije palo 66,0 mm do 128,6 mm oborina manje od mnogogodišnjeg prosjeka (vidi Tablicu 1.)! Stoga smo tek krajem druge dekade ovog mjeseca (prije 5 dana) na lokalitetima blizu ušća rijeke Mure u Dravu (Donja Dubrava) pronašli prve simptome smeđe pjegavosti (Septoria) na sorti ozime pšenice Kraljica!

Na poljima ozimog ječma, zbog ranijih rokova sjetve i naprednijeg stadija razvoja, pojavljuju se simptomi sive (Rynchosporium) i mrežaste (Pyrenophora) pjegavosti i paleži lišća!

Iz navedenih razloga proizvođačima ozimih žitarica u narednih danima preporučujemo obavezo pregledavati zdravstveno stanje usjeva, te primijeniti neki od dopuštenih fungicida za tzv. rano proljetno "kemijsko čišćenje" od uzročnika biljnih bolesti!

Izbor fungicida (http://fis.mps.hr/trazilicaszb/) odabrati prema učinkovitosti na dominantne uzročnike bolesti koje se prema iskustvima iz ranijih sezona javljaju na različitim sortama ozime pšenice uzgajanim na međimurskim poljima (vidi Tablicu 2.)!

Tablica 2. Višegodišnja iskustva pojave najvažnijih uzročnika bolesti ozime pšenice prilagođeno prema skupinama sorata domaćeg ili stranog podrijetla:

Razvojni stadij ozime pšenice

Sorte pšenice

Skupine bolesti

 

razvoj vlati

 

 

"domaće" sorte*

 

Septoria, Puccinia, Erysiphe

 

"strane" sorte**

 

Pyrenophora

klasanje

 

sve sorte ("domaće" i "strane")

Fusarium i druge bolesti (npr. Puccinia, Septoria, Erysiphe, Pyrenophora)!

*neke "domaće" sorte: Anica, Gabi, Irena, Katarina, Kraljica, Lira, Lorena, Lucija, Matea, Prima, Srpanjka, Super Žitarka i dr.

**neke "strane" sorte: Apache, Bologna, Energo, Edison, Graindor, Illico, Ingenio, Ludwig, Renan, Sofru, Soissons i dr.

Objašnjenje uz Tablicu 2.: Na sortama ozime pšenice domaćih Bc i Os selekcija u pravilu početkom proljeća pronalazimo znakove smeđe pjegavosti (Septoria), ali je moguća i prva pojava žute hrđe (Puccinia) (naročito uz lokalitete blizu riječnih dolina Mure i Drave). Na sortama pšenice stranih selekcija (npr. Apache, Grandior, Energo, Ludwig, Sofru, Bologna, Soisson i dr.) početkom proljeća pronalazimo u pravilu pronalazimo prve znakove žuto-smeđe pjegavosti (Pyrenophora tritici-repentis). Jača pojava bolesti je očitana na poljima koja su zasijana u ranijim rokovima sjetve, te uz riječne doline Mure i Drave gdje se duže zadržava vlaga nakon oborina, te od jutarnje rose i/ili magle!

U našoj zemlji na tržištu imamo više desetaka dovoljno učinkovitih fungicida za suzbijanje važnijih bolesti pšenica npr. hrđe (Puccinia), pepelnice (Erysiphe), smeđe pjegavosti (Septoria) i paleži klasića (Fusarium), dok protiv žuto-smeđe pjegavosti (Pyrenophora tritici-repentis) prema stranim i domaćim iskustvima dobru zaštitu daje mani broj registriranih pripravaka (http://fis.mps.hr/trazilicaszb/)!

Iskustva iz ranijih sezona pokazuju da vlažni meteorološki uvjeti tijekom travnja i mjeseca svibnja omogućuju snažniju epidemiju bolesti lista, vlati i klasa ozimog ječma i pšenice, pa na netretiranim parcelama očekujemo gubitak uroda 35-60 ili čak i više %. Primjerice žuta hrđa je tijekom 2014. sezone na nezaštićenim a osjetljivim sortama ozime pšenice, umanjila prinos 70 %!

Pri suzbijanju bolesti pšenice tijekom razvoja vlati potrebno je utrošiti 300-350 litara škropiva/ha, moguće je dodati sredstva za poboljšanje kvašenja i prianjanja. Istovremeno se mogu koristiti većina vodo-topivih hranjiva s naglašenim sadržajem aminokiselina, fosfora i kalija, te mikro-hranjiva: Cu-Mn-Zn!

VAŽNO: Poljoprivredne proizvođače upućujemo redovito praćenje Fitosanitarnog informacijskog sustava (FIS) pri Ministarstvu poljoprivrede (mps.hr), svakako prije primjene bilo kojeg sredstva za zaštitu bilja dopuštenog za profesionalnu primjenu radi moguće promjene u registraciji (http://fis.mps.hr/trazilicaszb/).

Biljne uzorke ozimih žitarica sa neželjenim promjenama, te pomoć kod izbora najučinkovitijeg modela zaštite, proizvođači mogu potražiti u Čakovcu, Zrinsko-Frankopana 9/3 (Ministarstvo poljoprivrede, Područje Međimurske županije)!

mr.sc. Milorad Šubić, dipl.inž.agr.
milorad.subic@mps.hr

Pripremi za ispis