Dan malostonske kamenice

Ljubitelji kamenica u subotu 23.03.2019. godine okupili su se u Malom Stonu na manifestaciji ‘Dan malostonske kamenice’ kojom se tradicionalno obilježava blagdan sv. Josipa, koja je organizirana od strane Turističke zajednice Općine Ston, Udruge Stonski školjkari i Ministarstva poljoprivrede.

Usprkos problemima i medijskim natpisima oko pojave Noro virusa u Malostonskom zaljevu, na manifestaciji se skupio veliki broj, kako domaćih, tako i stranih posjetitelja.

Centralnom događanju je prethodila Informativno-edukativna radionica u Stonu koja se održala u petak 22.03.2019. godine na kojoj su sudjelovali predstavnici Ministarstva poljoprivrede, školjkari i ribari Dubrovačko-neretvanske županije te predstavnici FLAG-a Južni Jadran. Na radionici se raspravljalo o aktualnim temama iz ribarstva i marikulture, te su sudionici postavljali brojna pitanja na koja su dobili stručne odgovore. Za istaknuti su rasprave o promjenama u prikupljanju statističkih podataka o akvakulturi, ciljanom izlovu orade u Malostonskom zaljevu kao i pokretanju Studije utjecaja marikulture na okoliš.

Drugog dana događanja, u subotu 23.03.2019. godine, održana je ceremonija dodjele certifikata školjkarima za zaštićenu oznaku izvornosti. Ovim je malostonska kamenica i službeno postala prvi proizvod iz mora u Republici Hrvatskoj zaštićen ovakvom oznakom, te proizvod s najvećim brojem korisnika certifikata.

Uzvanici su dan završili degustacijom kamenica i kapljicom vrhunskog pelješkog vina.

Maja Ficović, mag. ing. morskog ribarstva
Stručna suradnica (ribarstvo)