Održane pokazne rezidbe maslina u dolini Neretve

Uslijed velikog broja upita od strane poljoprivrednika, a koji se intenziviraju u ovom periodu kada nastupaju intenzivni radovi u maslinicima, djelatnici Ministarstva poljoprivrede održali su dvije pokazne radionice rezidbe maslina.

Prva je održana u Metkoviću, 26.veljače, a druga u Opuzenu, 11. ožujka 2019. Na njima je sudjelovalo 40-ak maslinara i uljara.

Djelatnici Ministarstva poljoprivrede, specijalisti hortikulture, okupljenima su demonstrirali pravilnu rezidbu maslina, poglavito rezidbu stabala kod kojih je trebalo odraditi jaču rezidbu, što je izazvalo najviše zanimanja. Kako se iz godine u godinu povećava broj maslina i maslinara, tako se i sve više obnavljaju zapušteni maslinici u dolini Neretve, najviše okolna brdska područja, pa se tema regeneracije maslinika pokazala neiscrpna. Radionica je organizirana na OPG Veraja Luka iz Metkovića, gdje je održavana i protekle godine, te su polaznici mogli vidjeti rezultate rezidbe prošle godine kada se radila jača rezidba. Polaznicima je pojašnjen princip rezidbe na rod, posebno reza unatrag s obzirom na rodne grane, te način samog reza, problem sa vodopijama, izolacija vrhova, formiranje stabla u prostoru-uzgojni oblik. Maslinari su na praktičnom primjeru vidjeli načela pravilne rezidbe maslina, te se uz vodstvo savjetodavaca i sami okušali u rezidbi.

Osim same rezidbe, djelatnici su maslinare upoznavali sa zaštitom i gnojidbom maslinika, posebno u godinama kada su nepovoljni uvjeti. Upoznati su sa potrebom praćenja pojave bolesti i štetnika, kao i  mjera preventivne zaštite. Istaknuta je potreba za analizom tla, te u skladu sa istom, pravilna jesenska i proljetna gnojidba. Također, razgovaralo se i o terminima berbe i čuvanja plodova i ulja, te se dalo primijetiti da sve veći broj maslinara shvaća važnost pravovaljanih termina berbe, za što je sigurno zahvalan stručan rad i stalno upoznavanje sa bitnim odredbama tehnologije proizvodnje maslinova ulja.

Ante Mijić, dipl.ing.agr