Prezentacija rada opreme Pessl Instruments za određivanje hranivih elemenata u tlu

Dana 13. ožujka 2019. godine u prostorijama Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu održana je prezentacija rada opreme Pessl Instruments za određivanje hranivih elemenata u tlu – tzv. iMETOS MobiLab.

Prezentaciju je organizirala tvrtka FINDRI, Pessl Instruments i Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu.

MobiLab je lagani prijenosni uređaj za brzo određivanje hranivih elemenata u tlu. Uređaj je još uvijek u razvojnoj fazi i u ovom trenutku određuje sadržaj dušika u tlu, a u razvoju je i mogućnost određivanja fosfora i kalija.

Prilikom uzimanja uzorka tla može se pomoću mobilne aplikacije zabilježiti GPS lokacija uzorka na polju. To kasnije omogućava izradu kartu hranivih elemenata u tlu za cijelo polje.

Na osnovu karte hranivih elemenata u tlu (dušika) moguće je odrediti koju količinu dušičnih gnojiva i kada je potrebno primijeniti na točno određenoj lokaciji. Time se mogu postići značajne uštede gnojiva i zbog toga novca, te se štiti okoliš.

Kako radi?

Nakon što se uzmu uzorci tla, tlo se pomiješa sa destiliranom vodom i promiješa. Nastala vodena otopina tla se profiltrira i ubaci u uređaj. Svi važni hranivi elementi su električki nabijene molekule i zbog toga reagiraju s električnim poljem. U uređaju se pod djelovanjem električne struje hranivi elementi odvajaju ovisno o vrsti te se mjeri njihova količina.

Tehničke specifikacije:

Raspon mjerenja 3,5 – 125 kg N/ha

Točnost +/- 3 %

 

Ivan Krušelj, mag.ing.meh.

Pripremi za ispis