Obavijest proizvođačima jabuke! 19.03.2019.

Nasadi jabuka u Zadarskoj županiji  su u razvojnom stadiju pucanja ljuske pupa te kod najranijih sorti je vidljiva pojava listića. S obzirom na najavljene moguće oborine i  fenofazu  zadnji je čas za preventivno tretiranje sa bakrenim pripravcima, protiv uzročnika krastavosti jabuka (Venturia inaequalis ). Za tu namjenu se još uvijek može  upotrijebiti jedan od pripravaka: Nordox 75 WG, Neoram WG, Champion WG 50, Cuprablau Z, Bordoška juha ali je potrebno koncentracije prilagoditi fenofazi!  

U nasadima gdje je utvrđena prisutnost jaja lisnih ušiju ( Aphididae), crvenog voćnog pauka ( Panonychus ulmi) ili štitastih ušiju ( Quadraspidiotus perniciosus)   uz bakrene pripravke moguće je dodati mineralno ulje ( bijelo ulje, mineralno svijetlo ulje, ovitex)  ili koristiti gotove pripravke koji su kombinacija bakra i mineralnog ulja: Crveno ulje ili Modro ulje.

Bakreni preparati se mogu rabiti do pojave ružičastog pupa ali se primjenjuju sve niže i niže koncentracije !

 Podaci o registriranim i dozvoljenim SZB u RH nalaze se u Fitosanitarnom informacijskom sustavu (FIS) dostupnom na web adresi: http://fis.mps.hr/trazilicaszb/.

Provedbom zaštitnih mjera nužno se pridržavati uputa na etiketi proizvođača, sukladno registraciji  rabljenog sredstava za zaštitu bilja!
Upozoravamo na urednu popunu evidencijske liste rabljenih pripravaka, kao i na njihovo prikladno zbrinjavanje nakon uporabe.

                                                                                                       Silvija Grbić Atelj, dipl. ing. agr.
E – mail: Silvija.Grbic.Atelj@mps.hr

Pripremi za ispis